• 07.05.2024

Інтерв’ю ТБ “Суспільне Кропивницький” Надії Оперчук: вакцинації проти кору у межах проєкту «Захистись!»

Бер 13, 2024

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю журналістам ТБ "Суспільне Кропивницький" під час вакцинальної кампанії у селищі Гірничому.

Вона наголосила на тому, що в Україні у січні 2024-го зафіксовано дев'ять випадків кору. У 2023 році на кір в Україні захворіло ушестеро більше людей, ніж у 2022 році.
В Україні нині існує ризик спалаху кору. Це небезпечне інфекційне захворювання, яке загрожує всім, хто не має до нього імунітету, незалежно від віку й може призвести до ускладнення. Для формування колективного імунітету необхідно, щоби рівень вакцинації досягав 95–97%.
«У Кіровоградській області з 2022 року випадки кору не реєструвалися. Але під час воєнного стану, — говорить Надія Оперчук, — ми не виключаємо можливості завезення на територію області збудника будь-якого інфекційного захворювання».
Загалом станом на 1 січня 2024 року на Кіровоградщині зафіксовано 626 нещеплених дітей проти кору. Більшість діток, які не мали щеплення проти кору, протягом січня-березня імунізували.
Головна санітарна лікарка Кіровоградської області нагадала, що кір має циклічність і може повторюватися через кожні 4-5 років. З 10 невакцинованих людей, які контактували із хворим, 9 обов’язково захворіють.
Наразі в області є в наявності 2600 доз вакцини КПК.
Надія Оперчук нагадує: перше щеплення вакциною КПК діти отримують у 12 місяців, а у 6 років – ревакцинуються.
Матеріал підготовлено у рамках проєкту Українського Католицького Університету (УКУ) за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та уряду Бельгії. Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію УКУ, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) або уряду Бельгії.