• 02.05.2024

Інтерв’ю телеканалу «Ми – Україна»: Надія Оперчук розповіла про погіршення епізоотичної ситуації зі сказу тварин у регіоні

Бер 14, 2024

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук в інтерв’ю телеканалу «Ми – Україна» розповіла, що епізоотична ситуація зі сказу у тварин на Кіровоградщині стає все більш напруженою.

Якщо у 2022 році було зафіксовано 36 випадків сказу, то у 2023 році їх стало уже сто.

«На це, звичайно, впливає воєнний стан, коли дикі тварини мігрують із місць, де проводять активні бойові дії, де є пожежі, на більш спокійні території», – зазначила Надія Оперчук.

Що стосується нинішнього року, то на сьогодні в області вже зафіксовано 21 лабораторно підтверджений сказу серед тварин. І якщо ми порівняємо з аналогічним періодом минулого року, то тоді їх було 14 випадків.

Щодо звернень людей, яким дикі тварини нанесли травми, покуси, ослинення, то також статистики зростає. Якщо за весь період 2023 року до заходів охорони здоров’я на всіх територіях області звернулися 1835 постраждалих від домашніх та диких тварин, то 519 особам із них було призначено антирабічну допомогу для профілактичного лікування від сказу. Це становило 28 відсотків.

Станом на 12 березня з початку року до закладів охорони здоров’я звернулося 322 постраждалих (проти 102 на відповідний період у минулому році) і 106 із них призначено курс антирабічних щеплень – 33 відсотки.

Надія Оперчук наголосила, що лікування не включає 40 уколів у живіт, як це було раніше. Достатньо п’яти ін’єкцій, що проводять за спеціальним курсом – усе залежить від того, яка саме тварина нанесла травмування чи ослинення.

Обов’язково при призначенні лікування звертають увагу, чи була тварина повністю вакцинована від сказу. Інтенсивність лікування залежить від місця укусу, найнебезпечнішими в цьому плані є голова, шия та верхні кінцівки – в таких випадках вірус сказу відразу потрапляє у центральну нервову систему.

Лікування обов’язкове, оскільки, якщо людина вже захворіє на сказ, то стовідсотково такі випадки закінчуються летально.

В Україні у 2021 році не було зареєстровано жодного випадку сказу у людей, у 2022-ому – два випадки (по одному в Житомирській та Харківській областях), у 2023 році у Вінницькій області людина померла від сказу, у нинішньому – від інфікування сказом помер пацієнт із Харківщини.