• 05.05.2024

«Так! Ми можемо подолати туберкульоз!»

Бер 19, 2024

Проблема туберкульозу лишається актуальною як для України, так і Кіровоградщини: в цілому в Україні відмічається зростання захворюваності серед дітей віком 0-14 років на 40,5% порівняно з аналогічним періодом 2022 року. Це вказує на збільшення кількості прихованих резервуарів інфекції серед дорослих, які передають інфекцію дітям. Кіровоградська область в трійці лідерів за найбільшими показниками захворюваності на ТБ на 100 тисяч населення.

За оцінками експертів, кожен п’ятий хворий на ТБ не знає про свою хворобу і не звернувся по медичну допомогу.

Щоб ефективно протидіяти зараженню на туберкульоз потрібно мати сильний імунітет і допоможе в цьому здоровий спосіб життя. Насамперед,– це відмова від шкідливих звичок – паління та вживання алкоголю, які згубно впливають на імунну систему.

Наступне – це здорове та збалансоване харчування, в раціоні має бути достатня кількість білків, які є будівничим матеріалом для імунної системи, а також вітамінів та мікроелементів. Заняття фізкультурою та спортом додадуть позитивного результату в зміцненні імунної системи.

Окремо треба наголосити на негативному впливі стресу на імунну систему, який щодня відчувається в умовах війни. І ризик захворіти туберкульозом в цій ситуації в нас значно збільшується. І шлях до ментального здоров’я має пролягати через поради сімейного лікаря.

Центр громадського здоров’я створив зручний онлайн-інструмент, який дає можливість перевірити, чи є у вас симптоми туберкульозу і чи могли ви ним заразитися.

За результатами тестування ви отримаєте інформацію про ступінь ризику захворіти на туберкульоз, а також рекомендацію про необхідність звернутися до сімейного лікаря, в разі потреби.

Знайдіть 5 хвилин для свого здоров’я – пройдіть тест за посиланням: https://tbtest.phc.org.ua/!