• 15.05.2024

Вакцина БЦЖ – єдиний дієвий захист від туберкульозу!

Бер 20, 2024

Всесвітня організація охорони здоров'я в 1996 році оголосила 24 березня Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом, в ознаменування того, що цього дня у 1882 році лікар Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу — туберкульозну бацилу. Це стало першим кроком на шляху діагностування і лікування небезпечного захворювання.

Цього року заходи, присвячені Всесвітньому дню боротьби з туберкульозом, проходять в березні цілий місяць під гаслом «Так! Ми можемо подолати туберкульоз!».

Туберкульоз інфекційна бактеріальна хвороба, що викликається мікобактерією туберкульозу, яка найбільш часто вражає легені.

У здорових людей інфікування мікобактеріями туберкульозу часто не приводить до появи будь-яких симптомів, так як імунна система людини "відгороджується" від бактерій.

Результати досліджень показали, що діти, яким не робили щеплень, хворіють на туберкульоз у 15 разів частіше, ніж ті, хто своєчасно отримав щеплення.

Починаючи з липня 2018 року, після оприлюднення оновленого Календаря профілактичних щеплень, діти повинні отримувати єдине щеплення проти туберкульозу на 3-5 добу після народження. Якщо дитині не було проведено вчасно вакцинацію, після виповнення 2-х місячного віку, перед виконанням щеплення БЦЖ слід провести пробу Манту і здійснювати щеплення тільки у випадку негативного результату проби. Це доказово обгрунтований підхід із доведеною ефективністю. Такий підхід відповідає рекомендаціям ВООЗ та визнаний медичною спільнотою.

Заклади охорони здоров`я області забезпечені вакциною проти туберкульозу (БЦЖ), станом на 08.03.24 року залишок вакцини становить 6 680 доз.

Вакцина БЦЖ – єдиний дієвий захист від туберкульозу!