• 13.05.2024

Ефективність лікування лікарсько-стійкого туберкульозу за новітньою схемою BPaL – 90%

Кві 12, 2024

Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію:

Ефективність лікування лікарсько-стійкого туберкульозу за новітньою схемою BPaL/BPaLM в Україні становить 90%.

Про це на зустрічі на платформі ВООЗ із обміну інформацією та підтримки впровадження цього інноваційного режиму лікування у березні 2024 року розповіла лікарка-фтизіатриня Центру громадського здоровʼя Олеся Медведєва.

Що таке BPaL?

BPaL — це нова схема лікування від туберкульозу, яка:

  • зменшує терміни лікування з 18–24 до 6–9 місяців;
  • демонструє високу ефективність та безпечність;
  • не потребує болісних ін’єкцій.

Україна — одна з перших у світі почала використовувати BPaL.

Чому це важливо?

  • Лікарсько-стійкий туберкульоз спричиняють бактерії, стійкі до традиційних препаратів від цієї недуги. Тому лікування пацієнтів із цією формою ТБ складне, дороге і не завжди ефективне.
  • BPaL дає шанс на одужання людям, які раніше не могли вилікуватися.

Як впроваджують BPaL в Україні?

Україна почала впроваджувати схему лікування BPaL/BPaLM ще 2022 року у межах операційного дослідження, яке тривало з липня 2022-го по січень 2023 року.

У січні 2023 року були затверджені нові стандарти медичної допомоги «Туберкульоз», і схему BPaL почали застосовувати в рутинній практиці.

Результати оперативного дослідження показали, що успіх лікування BPaL в Україні становить 89,8%. А це означає, що 4 тис. українців, які мають лікарсько-стійкий туберкульоз, отримали всі шанси на успішне одужання від цієї недуги!

Ефективне впровадження BPaL стало можливим завдяки щоденній злагодженій роботі в надскладних умовах регіональних фтизіопульмонологічних центрів за сприяння Міністерство охорони здоров'я України, Центру громадського здоров’я, Національного інституту фтизіатрії та пульмонології ім. Яновського, Організація Оптимальних Технологій в Охороні Здоров'я.