• 29.04.2024

Терапевтичне оцінювання дітей та підлітків із самоушкодженням

Кві 15, 2024

Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію:

Відбувся вебінар «Терапевтичне оцінювання дітей та підлітків із самоушкодженням», організований Центром громадського здоров’я у рамках Всеукраїнської програми з ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською, за участю директорки з координації органів центральної та виконавчої влади Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України Ірини Микичак.

Доповідач — британський лікар українського походження, дитячий та підлітковий психіатр, професор Денис Угрин, який спеціалізується на питаннях суїцидів та самоушкоджень. Серед 130 учасників були представники регіональних центрів контролю і профілактики хвороб (ЦКПХ), а також психологи, психіатри, сімейні лікарі та соціальні працівники.

Під час вебінару було висвітлено такі питання:

  • світова статистика самогубств, зокрема серед дітей та підлітків Європи;
  • світові тенденції суїцидів у післявоєнний період серед військових та цивільного населення;
  • самогубства серед дітей із розладами, зокрема із розладами спектра аутизму;
  • фактори ризику суїцидальної поведінки, зокрема самоушкодження (селфхарм);
  • захисні фактори, до яких, зокрема, відносять згуртованість сім’ї та добру самооцінку;
  • діалектично-поведінкова терапія як найефективніший метод психотерапії у разі самоушкоджень.

За словами Дениса Угрина, діти, яким після спроби самогубства чи самоушкодження надавали послуги на основі терапевтичного оцінювання, мають більше шансів пройти довготривалу психотерапію, необхідну для одужання. Такий підхід професійних втручань і соціалізація в середовищі тої чи тої життєствердної спільноти значно знижують загальний рівень смертності серед дітей та підлітків. Говорити з дітьми і запитувати їх про намір суїциду не означає збільшувати ризик самогубства, а навпаки, допомагає зменшити напругу і створити простір, у якому людина може поділитися переживаннями.

Вебінар можна переглянути на Youtube-каналі Центру громадського здоров’я: https://www.youtube.com/watch?v=px4Wu00pMRo.