• 02.05.2024

Сприяння реформуванню шкільного харчування в Україні

Кві 19, 2024

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук узяла участь у зустрічі зацікавлених сторін щодо сприяння реформування шкільного харчування в Україні.

Серед організаторів заходу, що пройшов у Києві, – Бюро ВООЗ в Україні у координації з Європейським регіональним бюро ВООЗ у партнерстві з Центром громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України та Офісом реформ шкільного харчування.

На Кіровоградщині затвердили обласну програму реалізації стратегії шкільного харчування на період до 2027.

«У Кіровоградській області функціонує 434 школи, на базі яких створено 431 харчоблок», – зазначила Надія Оперчук.

За її словами, спільно з представниками органів місцевого самоврядування, відділів освіти, керівниками закладів освіти у першому кварталі провели обстеження 354 закладів, серед них: 164  дошкільної та 190 – загальної середньої освіти.

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградщини зауважила, що у 2024 році в області планують створити опорну кухню. Онуфріївська територіальна громада, прорахувавши логістику та економічну доцільність організації харчування в закладах освіти, вже розробила проєкт, на реалізацію якого потрібно 7,1 мільйона гривень.

«Готову продукцію з опорної кухні доставлятимуть до 5-ти шкіл та 2-ох дитячих садків. Це забезпечить можливість охопити харчуванням 827 учнів та вихованців», – сказала Надія Оперчук.

Також обласною програмою передбачено створення на базі Регіонального центру професійної освіти імені Єгорова «кулінароного хабу». Заклад  відповідатиме за підготовку «Агентів змін» для системи шкільного харчування та безперебійну підготовку та перепідготовку кухарів для шкільних їдалень.

Ключове завдання реформи шкільного харчування – це формування культури здорового харчування дітей.

За підтримки ВООЗ та МОЗ України у закладах освіти Кіровоградської області  у листопаді-грудні 2023 року фахівці ОЦКПХ реалізовувати проєкт «5 кроків до здорового харчування». Провели інформаційно-просвітницькі заходи у 15 школах регіону  щодо здорового харчування та його впливу на здоров’я.