• 06.05.2024

Надія Оперчук на «Українському радіо. Кропивницький»: про захворювання людей на хворобу Лайма

Кві 24, 2024

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю для «Українського радіо. Кропивницький» щодо ситуації з хворобою Лайма в регіоні.

Вона наголосила, що слід максимально остерігатися укусів кліщів, перебуваючи на природі.

«На сьогодні до закладів охорони здоров’я звернулися 169 мешканців області щодо укусів кліщів. Це офіційні звернення, є випадки, коли люди самі знімають кліщів і за медичною допомогою не звертаються», – зазначила Надія Оперчук.

За її словами, протягом всього 2023 року було досліджено 1138 кліщів у лабораторії особливо небезпечних  хвороб Кіровоградського обласного центру контролю та профлактики хвороб – це єдина в області лабораторія, яка займається цими питаннями. Серед досліджених – 13.4% (це 152 кліщі) були інфіковані бореліями.

«Перші цьогорічні екземпляри були доставлені до лабораторії 4 червня, то ми вже маємо 654 кліщі, з яких 100 штук інфіковані збудниками бореліоза», – додала головна державна санітарна лікарка області.

Важливо! Якщо ви виявили на собі кліща, не займайтеся самолікуванням – зверніться до закладу охорони здоров’я, де вам в умовах інфекційного контролю видалять комаху та нададуть кваліфіковану допомогу.