• 09.05.2024

Поліомієліт, чим небезпечний

Кві 27, 2024

Поліомієліт – це небезпечне захворювання, вражає спинний мозок, поширюється повітряно-крапельним і фекально-оральним шляхом, призводить до невиліковних патологій нервової системи та розвитку загальної інтоксикації, що є найбільш небезпечним для дітей до 5-річного віку, оскільки вони хворіють частіше.

За даними ЮНІСЕФ, у 1 з 200 інфікованих дітей розвивається параліч нижніх або верхніх кінцівок. Це може призвести до інвалідності, а у випадку ураження дихальних м’язів – і до смерті.

Наразі немає ефективного методу лікування поліомієліту, проте його можна успішно попередити щепленням.

В Україні вакцинація від поліомієліту входить до Національного календаря профілактичних щеплень і проводиться у шість етапів, які починаються у 2, продовжується в 4,6,18 місяців, 6 років та завершуються у 14 років, забезпечуючи людині пожиттєвий імунітет.

Застосовується два основних види поліомієлітної вакцини: жива оральна (ОПВ) та інактивована (ІПВ). Перша містить у собі штучно ослаблені та змінені живі віруси поліомієліту. Ця вакцина випускається у вигляді крапель, які вводять у ротову порожнину. Друга вакцина у своєму складі має убиті віруси поліомієліту та вводиться ін’єкційно, за допомогою уколу в стегно.

Для перших двох щеплень проти поліомієліту використовують інактивована вакцина, а всі наступні робляться за допомогою оральної. Останні чотири щеплення поліомієлітну вакцину можна поєднати з вакцинами проти дифтерії, правця та / або коклюшу.

Понад півсторіччя у Кіровоградській області випадки захворювання не фіксувались завдяки високому рівню охоплення щепленнями проти поліомієліту.

Область забезпечена вакциною в достатній кількості. Станом на 19.04.2024 року залишок становить: ОПВ – 4644 доз; ІПВ – 8489 доз.

Всі вакцини, які наразі використовують в області, зареєстровані, сертифіковані і дозволені для використання в Україні.

Вакцинуватись безкоштовно можна у всіхзакладах охорони здоров’я та приватних закладах, які уклали договори з Національною службою здоров’я України.