• 12.05.2024

У чому небезпека гемофільної інфекції і якими вакцинами в Україні проводять профілактичні щеплення?

Кві 28, 2024

Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з Міністерство охорони здоров'я України надає інформацію:

Гемофільна інфекція — гостра інфекційна хвороба, збудником якої є гемофільна паличка Haemophilus influenzae типу b (Hib-інфекція). Найчастішими клінічними формами гемофільної інфекції є менінгіт, середній отит і пневмонія. Гемофільна інфекція характеризується переважним ураженням органів дихання, центральної нервової системи та розвитком гнійних вогнищ у різних органах. Єдиним профілактичним захистом є вакцинація, яка передбачена Календарем профілактичних щеплень.

Гемофільна інфекція передається повітряно-крапельним шляхом, проте у маленьких дітей шлях передачі може бути контактним. Збудник інфекції локалізується на слизовій оболонці верхніх дихальних шляхів. Найчастіше хворіють діти віком від 6 місяців до 4 років. Рідше хворіють новонароджені, діти старшого віку і дорослі. Заразитися можна лише від хворої людини.

В Україні за 2023 рік зареєстровано 8 випадків. За три місяці 2024 року захворіло двоє людей, що на два випадки більше аналогічного періоду минулого року, коли не зареєстрували жодного випадку — повідомляють у Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

Вакцинація дітей може проводитись моновакцинами та комбінованими вакцинами, що містять Hib-компонент. Щеплення необхідно проводити за схемою 2-4-12 місяців. Щеплення проводиться дітям до 5 років. Вакцина рекомендована людям з групи ризику, які не були вакциновані раніше. Дорослі можуть вакцинуватись проти Hib-інфекції власним коштом.