• 25.04.2024

Міжнародний день боротьби із зловживання наркотиками та їх незаконним обігом

Чер 26, 2021

Історія боротьби з наркотиками в світі нараховує близько ста років. У лютому 1909 року відбулося засідання Шанхайської опіумної комісії у складі 13 країн. Міжнародне співтовариство намагалося знайти методи обмеження ввезення наркотичних засобів із азіатських країн. Але навіть через століття людство далеко від вирішення цієї глобальної проблеми.

     Наркоманія (грец. narkе — заціпеніння, сон і manіа – божевілля, пристрасть, потяг) – загальна назва хвороб, що проявляються патологічним потягом до постійного вживання в зростаючих кількостях наркотичних препаратів і наркотичних речовин внаслідок стійкої психічної й фізичної залежності від них з розвитком абстиненції при припиненні їх вживання.

        Кількість осіб, які класифікуються як наркозалежні, щорічно зростає у пропорції до загальної кількості населення планети. В Україні протягом останніх п’яти років теж спостерігається поступове зростання наркоманії.

        Згідно із спільними даними ООН, ВООЗ, українського Міністерства охорони здоров’я та Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні, кількість осіб, які живуть із ВІЛ, перевищує 200 тисяч. Україну обрано серед 24 країн, що потребують першочергової допомоги через високий рівень вживання ін’єкційних наркотиків та поширеність ВІЛ серед тих, хто вживає такі наркотики. Згідно із оціночними даними, кількість споживачів ін’єкційних наркотиків в Україні становить від 278 до 387 тисяч осіб. Це – найбільш чисельна група наркозалежних у Європі, за винятком Росії. Поширеність вживання ін’єкційних наркотиків в Україні щонайменше утричі перевищує середньосвітовий рівень, і становить від 0,88% до 1,22% (при середньосвітовому рівні у 0,31%). Поширеність ВІЛ-інфекції серед тих, хто споживає ін’єкційні наркотики, удвічі перевищує світовий показник у 11,5% і є однією із найвищих у Європі.

       При ін’єкційному введенні наркотичних засобів та повторному використанні шприца (без дезінфекційної обробки та стерилізації) можливе гемоконтактне зараження небезпечними та особливо-небезпечними інфекціями від осіб, які хворіють або є переносниками таких інфекцій:

P.S.  Цей світ краще ніж наркотики!!!

977 Переглядів