• 26.04.2024

30 червня – Міжнародний день боротьби зі сколіозом

Чер 30, 2021

Щорічна подія виникла у 2013 році з ініціативи Асоціації сколіозу Великобританії.

Немає нічого кращого для батьків як здорова дитина!
Будьте уважні до здоров’я своїх дітей!
Пам’ятайте, що хворобу легше попередити, ніж лікувати!

 Однією із шкільних хвороб є сколіоз.

Сколіоз – це патологічне бічне викривлення хребетного стовпа. На сьогодні у 80% дітей шкільного віку виявляється сколіоз різного ступеня важкості.

 

Розвивається він в період інтенсивного росту скелету, тобто у дитячому віці. Якщо в дитинстві сучасні методи лікування дозволяють повністю вилікувати викривлення ще не сформованого до кінця хребта, то після 20-річного віку змінити щось в поставі буде вже неможливо.

Перебіг сколіозу може проявлятися таким чином, що ні батьки, ні дитина не помічають цього. Важливо якомога раніше виявити викривлення, щоб розпочати лікування, яке дозволить запобігти посиленню деформації хребта.

 

Причини сколіозу у дітей до кінця так і не вивчені, але головна причина – це загальна слабкість зв’язок та м’язів спини.

Більшість батьків вважають, що дане захворювання розвивається у дитини тільки з однієї причини – неправильна постава при сидінні та ходьбі. Але сколіоз може виникати і внаслідок малорухливого способу життя, високих навантажень на ще незміцнілий опорно-руховий апарат під час перебування в школі (важкий портфель, сидіння в статичній позі протягом декількох навчальних годин), тому профілактиці сколіозу повинні приділяти належну увагу не тільки батьки, але й вихователі в дитячих садках та вчителі в школах.

Фахівці ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надають рекомендації для профілактики дитячого сколіозу:

  • ліжко дитини повинно бути напівжорстким, а подушка – маленька;
  • необхідно контролювати, щоб у дитини завжди була пряма спина, правильна постава, зокрема, коли дитина робить уроки або читає;
  • малюки люблять підкладати під себе ногу під час сидіння. Рекомендується м’яко позбавляти їх від цієї звички;
  • стіл і стілець дитини повинні бути підібрані відповідно до її зросту, ноги при цьому обов’язково повинні діставати до підлоги;
  • сидіти нерухомо рекомендується не більше ніж 20 хвилин; після чого робити перерви по 10-20 секунд;
  • робити рухи і вправи (висіння на турніку з підтягуванням ніг до тулуба, максимальне випрямлення спини, прогинання вперед та назад);
  • щоденні вуличні прогулянки з дитиною в будь-яку пору року;
  • у харчуванні надавати перевагу молочно-рослинній продукції, тим, що містять кальцій і фосфор.

 

 

 

 

P.S.   Шановні керівники відділів освіти та шкіл! При закупівлі шкільних меблів перевіряйте у переможців торгів відповідність вимогам тендерної документації.

1 634 Переглядів