• 03.05.2024

Дослідження йодного статусу

Лип 14, 2021

За повідомленням Центру громадського здоров’я МОЗ України в другій половині липня заплановано проведення біоповедінкового національного дослідження йодного статусу та використання домогосподарствами йодованої солі в Україні.

 

Дане дослідження буде проводитися Українським інститутом соціальних досліджень ім. Яременка та ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України» за підтримки дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ).

 

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» готова до проведення дослідження та за необхідності організувати поширення інформації на території регіону.

 

Йодний дефіцит має значний вплив на всі залози внутрішньої секреції, які становлять ендокринну систему людини, разом з цим, найважливішим елементом ендокринної системи є щитоподібна залоза, оскільки виробляє гормони, необхідні для реалізації найважливіших фізіологічних функцій організму. Одним із гормонів, який вона продукує, є тироксин, що відповідає за діяльність основних функцій організму, тому будь-які функціональні гормональні порушення, а тим більше ендокринологічні захворювання, потребують особливо серйозного ставлення.

 

Для проведення індивідуальної профілактики йододефіцитних захворювань, згідно з рекомендаціями МОЗ України, застосовують препарати калію йодиду. Основними перевагами такого методу є точне дозування йоду відповідно до вікових та фізіологічних потреб. Препарати калію йодиду мають нейтральний смак, вміст йоду дає можливість приймати препарат 1 раз на добу.

 

Для масової профілактики дефіциту йоду рекомендовано вживати йодовану харчову сіль (через те, що хліб, молочні страви, випічка, вода, олія вживаються кожною окремою людиною у різній кількості, що робить дозування йоду неконтрольованим). Сіль є стабільним та дешевим харчовим продуктом (на відміну від продуктів моря) та слугує ідеальним засобом постачання фізіологічних доз йоду до організму практично усього населення країни.

 

В останні роки змінено процес йодування солі шляхом застосування йодату калію замість йодиду, що дозволило продовжити термін зберігання йодованої солі та не змінювати якість страв, з якими вона вживається.

 

Споживання йодованої солі в кількості 5−6 грам на добу повністю забезпечує потребу організму в йоді, запобігаючи розвитку згаданих вище порушень ендокринної системи.

 

Р.S. Вживайте йодовану сіль, та будьте здорові!

1 359 Переглядів