• 20.04.2024

На Кіровоградщині зафіксовано перший випадок підозри на ботулізм!

Лип 14, 2021

14 липня 2021р. до ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надійшло екстрене повідомлення про реєстрацію випадку підозри на ботулізм у 34 – річної мешканки с. Богданівка, Суботцівської територіальної громади, Кропивницького району, Кіровоградської області.

 

Це перший випадок підозри на ботулізм у цьому році.

 

При проведенні епідрозслідування встановлено, що даний випадок пов’язаний із споживанням копченої скумбрії, придбаної у місцевому магазині.

 

З метою підтвердження діагнозу «Ботулізм» 14 липня 2021 р. до відділу досліджень біологічних факторів Центру доставлена кров хворої.

 

Про результати дослідження буде повідомлено додатково.

 

Наразі потерпіла, у важкому стані, перебуває на лікуванні в реанімаційному відділенні КНП «Знам’янської міської лікарні».

 

Потенційно-небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, не правильно чи недостатньо термічно оброблені, транспортувались чи зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком можуть бути зараженими, адже ботулізм не можна визначити за кольором або смаком.

 

При найменшій підозрі на ботулізм не гайте часу та негайно зверніться до лікаря.

 

За п’ять місяців 2021 року в Україні зареєстровано 41 випадок ботулізму, унаслідок яких захворіли 43 людини, з них 1 дитина. 6 випадків стали летальними.

 

Порівнюючи з минулим роком, цьогоріч тенденції негативні. Зокрема, за весь 2020 рік захворіло 65 людей, а померло — 4.

 

Здебільшого причиною отруєнь стало вживання в’яленої/соленої/сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку придбали на стихійних ринках.

 

Впродовж 2019-2020 рр. захворювання на ботулізм на території Кіровоградській області не реєструвалось. Протягом 2018 року було зареєстровано 4 випадки з чотирма потерпілими (м. Кропивницький, м. Світловодськ, Олександрівський та Маловисківський райони). Зареєстровано один летальний випадок у Маловисківському районі. Причиною отруєнь в нашій області стали м’ясні та овочеві консерви домашнього приготування.

 

Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.

 

Шановні жителі області! Ботулотоксин у 375 000 разів сильніший від отрути гримучої змії!

 

Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м’ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
1 225 Переглядів