• 10.05.2024

«Лікарі світу за мир»

Сер 6, 2021

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» інформує про проведення міжнародного дня «Лікарі світу за мир», який був запропонований організацією «Лікарі світу за запобігання ядерній загрозі». Він відзначається в річницю страшної трагедії – дня бомбардування японського міста Хіросіма (Hiroshima) 6 серпня 1945 року.

Ідея проводити захід виникла в 80-х роках. Тоді вчені та медики з багатьох країн світу об’єдналися в боротьбі за запобігання ядерній загрозі.

Цей день в певному сенсі є символічним і служить нагадуванням про цю людську трагедію, про роль лікарів в боротьбі за мир і в запобіганні війни в цілому. Організація відзначає цей день своєю повсякденною роботою. Адже саме лікарі рятують людські життя.

Ось уже понад 70 років, щороку 6 серпня в 8 годині 15 хвилин ранку японське місто Хіросіма завмирає – хвилина мовчання. Склавши руки біля грудей і нахиливши голови, люди похилого віку та молоді японці, матері і діти, вчителі та чиновники – все в ці хвилини думають про той страшний день 6 серпня 1945 року, коли на мирне місто була скинута атомна бомба. Також в цей день проходять пам’ятні заходи в парку Миру, що в  Хіросімі, де горить вічний вогонь перед пам’ятником жертвам бомбардування з написом «Спіть спокійно – помилка не повториться».

Це питання залишається актуальним для людства і сьогодні. Ось чому об’єднання «Лікарі світу за мир» залишається одним з найпопулярніших і найвпливовіших. Програма руху передбачає мораторій на ядерні вибухи і скорочення такого виду озброєння.Лікарі світу – незалежний гуманітарний рух. Завдяки 400 програмами в 80 країнах, в яких беруть участь більше 3000 добровольців, надається медична допомога, проходить робота над усуненням основних бар’єрів для охорони здоров’я.