• 06.05.2024

Профілактика дифтерії

Сер 5, 2021

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук та лікар-епідеміолог з імунопрофілактики ДУ «Кірвоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Наталія Дьяченко вкотре наголошують на питанні щодо профілактики дифтерії. Основним засобом попередження дифтерії є профілактичні щеплення. В Україні вкрай низький рівень охоплення щепленнями від цієї інфекції серед дорослого населення.

 

Дифтерія – дуже небезпечне захворювання. Збудником його є мікроб – дифтерійна паличка, що має здатність виробляти в організмі людини дуже сильну отруту – дифтерійний токсин. Проникаючи в кров, він викликає загальне отруєння організму і порушення діяльності серця, нервової системи, нирок.

 

Джерелом інфекції є хвора людина та «здорові бактеріоносії», тобто люди в організми яких є збудник інфекції, але зараження не супроводжується захворюванням.

 

Дифтерія розповсюджується через повітря при кашлі, чханні, розмові, через побутові предмети спілкування (посуд, іграшки, тощо).

 

Планова імунопрофілактика інфекційних хвороб розпочинається з перших днів життя дитини. Щеплення проводиться за письмовою згодою батьків. На першому році життя дитина отримує щеплення проти дифтерії, правця, кашлюку, які проводиться у віці 2, 4 та 6 місяців. Перша ревакцинація проти дифтерії, кашлюку, правця проводиться у 18 місяців. Наступні ревакцинації проти дифтерії та правця – у віці 6 та 18 років. В подальшому дорослі отримують щеплення проти дифтерії та правця АДП-м анатоксином кожні 10 років. Щеплення забезпечують стійкій імунітет і будуть ефективними лише в тому випадку, коли здійснені своєчасно та в повному обсязі.

 

В Кіровоградській області план профілактичних щеплень проти керованих інфекцій за 6 місяців 2021 року в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року виконано задовільно, за винятком щеплення серед дорослого населення проти дифтерії, який становить лише 7,3% (розрахунковий показник 50%).

 

Своєчасне виконане щеплення проти дифтерії збереже Ваше життя.

1 076 Переглядів