• 12.05.2024

Людський зір та офтальмологія

Сер 9, 2021

Офтальмоло́гія — галузь медицини, що вивчає анатомію і фізіологію органів зору, хвороби ока та розробляє методи лікування та профілактики.

Своє професійне свято – Міжнародний день офтальмології – лікарі-офтальмологи почали відзначати з 2004 року. Датою проведення Міжнародного дня офтальмології є 8 серпня – день народження знаменитого офтальмолога українського походження Святослава Федорова.

Зір для людини – один з основних (близько 70%) джерел інформації про навколишній світ. Завдяки бінокулярному зору ми здатні розпізнавати форму предметів, їхню відстань від нас і один від одного, їх колір, текстуру, рух у просторі, зміни в часі тощо, завдяки зору ми координуємо рухи, можемо вільно переміщатися, читати і писати, водити автомобіль і виконувати найрізноманітніші дії.

За даними ВООЗ, у світі живе близько 2 млн. сліпих дітей та кожну хвилину сліпне одна дитина, 12 мільйонів дітей у віці до 15 років страждають на порушення зору.

В Україні проживає більше 10 тис. сліпих і слабозорих дітей і кожного року їх кількість зростає на 1 тис. Згідно результатів щорічних профілактичних оглядів школярів, частота виявлення учнів із зниженою гостротою зору за час навчання у школі зростає у 3-5 разів і в 11 класі становить 30 %.

Оцінка сучасного стану офтальмологічного здоров’я свідчить про його погіршення. Так за даними ЦМС МОЗ України, впродовж останніх 10 років значно зросла кількість дітей з патологією органа зору. Щороку у дітей в Україні реєструється більше 800 тис. випадків офтальмологічних захворювань.

 

Серед працездатного населення до адміністративних територій з найвищими показниками первинної інвалідності внаслідок очного травматизму належать Житомирська – 0,6 на 10 тис. населення, Кіровоградська – 0,6, Полтавська – 0,5, Черкаська – 0,5.

Однією з найбільш поширених патологій органа зору серед населення України є міопія (короткозорість). Питома вага міопії у структурі первинної інвалідності по зору в Україні складає 12,3 %, інтенсивний показник на 10 тис. дорослого населення – 0,22. Кіровоградська область (з інтенсивним показником  0,35)— у «найвищому рейтингу», разом Полтавською (0,48), Рівненською(0,42) та Житомирською(0,4), областями.

Причини розвитку очних захворювань – це незбалансоване харчування, брак вітамінів, перевантаження організму і очей зокрема, спадкова схильність, травми тощо.

Варто зрозуміти, що серйозних проблем із зором можна уникнути, якщо профілактичний візит до окуліста, виконання простих рекомендацій фахівців, здоровий спосіб життя стануть звичкою; якщо ж проблеми вже є – необхідно ретельно дотримуватися приписів офтальмолога.