• 05.05.2024

Медовий спас або Маковія

Сер 14, 2021

 

У перший день Успінського посту, а саме 14 серпня усі православні християни святкують Медовий спас або Маковія. Медовий Спас – перший з трьох існуючих. Далі йдуть Яблучний і Горіховий. До церкви несуть освячувати «Маковійчики» – букети з польових квітів, м’яти, чебрецю, любистку, чорнобровців і волошок з обов’язковим додаванням макових головок. «Маковійчики» – як обереги, тримали в будинку до весни, щоб захистити сім’ю від біди, а зернятка маку сипали перед вхідними дверима, щоб недоброзичливці і за поріг не входили.

 

Також в храмах освячували воду і мед. Мед – один з найдавніших продуктів, що використовуються людиною не тільки для збагачення свого раціону, а як і ефективний засіб від безлічі хвороб та поганого настрою. Він зміцнює імунітет, допомагає впоратися з авітамінозом, болем у горлі, застудою, бронхітами, кашлем, ревматичними болями, безсонням. Також позитивно впливає на шкіру, тож його активно застосовують в косметології, включаючи його до складу масок, пілінгів для шкіри, антицелюлітних обгортань тощо.

Цілющі властивості меду забезпечені його найбагатшим складом, в якому присутні вітаміни (не тільки відомий вітамін С, але й навіть, каротин – вітамін А), глюкоза, фруктоза, білок, мінерали – магній, калій, натрій, кальцій, залізо.

Тож не забудьте з’їсти ложку меду, запити трьома ковтками освяченої води та будьте здорові!