• 10.05.2024

Лекція про коклюш, дифтерію та правець

Сер 27, 2021

Сьогодні завідувач відділу імунопрофілактики ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Наталія Дьяченко, згідно договору про співпрацю, прочитала лекцію на тему: «Кашлюк, дифтерія та правець: все нове – добре забуте старе». Обласна універсальній бібліотека ім. Д. Чижевського започаткувала інформаційно-просвітницький проєкт – «Академія здоров’я», згідно якого проводить інформаційні тематичні зустрічі.

Наталія Дьяченко проінформувала учасників про інфекційні захворювання, а саме дифтерію, правець, кашлюк, які відносяться до «Вакцинокерованих», тобто проти яких існують засоби специфічної профілактики. Також ознайомила з епідемічною ситуацією в області та в України з вищевказаних інфекцій. В області останні роки реєструються поодинокі випадки захворювання на кашлюк, більше 10 років не реєструються випадки на дифтерію та правця. Розглядалися питання щодо джерела інфекції шляхів передачі, клінічна картина та проведення профілактичних та протиепідемічних заходів.

Хворіють на дифтерію, правець, кашлюк як діти, так і дорослі, які не мають щеплень або не отримали повну їх кількість. В основному серед не щеплених і шукає свою жертву збудник інфекції.

Єдиним засобом попередження інфекційних захворювань є профілактичні щеплення. Вони забезпечать стійкий імунітет і будуть ефективними лише в тому випадку, коли здійсненні своєчасно і в повному обсязі. Щеплення дітей та дорослих проводиться за направленням сімейного лікаря Центрів первинної медико-санітарної допомоги.

В день проведення щеплень дітей та дорослих обов’язково має оглянути лікар, а після щеплення треба уникати фізичних навантажень та емоційних стресів, а також спілкування з інфекційними хворими.

Отримуйте профілактичні щеплення, бережіть своє здоров’я і життя!