• 28.04.2024

Всесвітній місяць обізнаності про хворобу Альцгеймера

Вер 1, 2021

Хворобу Альцгеймера називають Чумою XXI сторіччя»

Саме вересень місяць за ініціативою ВООЗ було визначено Всесвітнім місяцем обізнаності про хворобу Альцгеймера. В світі на неї страждають більше 50 мільйонів людей. Це захворювання є найбільш розповсюдженою формою втрати пам’яті або деменції. Деменція — хронічний прогресуючий синдром, який викликаний захворюваннями головного мозку, з деградацією когнітивних функцій (пам’ять, мислення, мовлення, здатність до орієнтації, контроль над поведінкою, виконання повсякденних функцій) більшою мірою, ніж це притаманно фізіологічному.

Зазвичай хворобу Альцгеймера діагностують у людей старше 65-ти років, нажаль, останнім часом спостерігається все більше її поширення і «помолодшення» (серед осіб у віці 45–65 років).

Попри сенсаційні заяви науковців, сьогодні ліків для радикальної боротьби із цією хворобою не знайдено. Наразі доступні лише методи, які можуть частково скоригувати стан хворого, сповільнити прогресування деменції та пом’якшити симптоми захворювання.

 

Як метод профілактики хвороби Альцгеймера вчені рекомендують підтримувати інтелектуальну активність до глибокої старості, вчитися, вирішувати логічні задачі, вести здоровий спосіб життя.

Найчастіше захворювання починається з розладу короткочасної пам’яті, тобто людина легко забуває отриману нещодавно інформацію, і в той же час легко відтворює факти и події, що відносяться до далекого минулого.

Потім і довготривала пам’ять розладжується, з’являються поведінкові відхилення, які зазвичай загострюються ввечері: плаксивість, роздратованість, агресія, може навіть з’явитись тяга до бродяження.

 

Останньою стадією хвороби є тяжка деменція. В цей період людина вже повністю залежить від сторонньої допомоги, вона не може виконувати елементарні побутові функції (одягатися, виконувати гігієнічні процедури), приймати їжу, її мова складає з уривчастих фраз, словниковий запас зводиться до мінімуму. Хворого не покидає апатія, його м’язова  маса виснажується, застійна  пневмонія часто стає причиною смерті.

Метою такого місяця є посилення пріоритетів і поінформованості суспільства про деменцію та асоційовані з нею проблеми; зниження ризику розвитку слабоумства; поширення інформації щодо діагностики, лікування та догляду таких пацієнтів; підтримка відповідних досліджень та інновацій.