• 08.05.2024

Міжнародний день поінформованості про тригемінальну невралгію

Жов 7, 2021

7 жовтня у світі відзначається Міжнародний день тригемінальної невралгії.

Невралгія трійчастого нерва є найбільш болючим станом у порівнянні з іншими видами болю. Міжнародний день виступає просвітницьким заходом, в рамках якого поширюється інформація про цю хворобу. Кампанія вперше була запущена завдяки ініціативі організації TNnME. День інформованості був заснований у 2013 році.

Щорічно у 150 000 людей діагностують невралгію трійчастого нерву. Це захворювання може торкнутися людини у будь-якому віці, але частіше всього після 50 років. Статистичні дані свідчать, що це захворювання частіше спостерігається у жінок, ніж у чоловіків. Ризик вищий, якщо в сім'ї у когось була тригемінальна невралгія. Ризик захворювання може підвищити високий кровоносний тиск або розсіяний склероз. У більшої частини пацієнтів причину тригемінальної невралгії встановити неможливо, але найчастіше невралгія виникає в стволі головного мозку в результаті нейроваскулярного конфлікту між трійчастим нервом і кровоносною судиною.

Симптомами тригемінальної невралгії являються:

 

  • Спонтанна, раптова сильна, схожа на удар струмом біль, найчастіше з одного боку особи.
  • Може тривати від декількох секунд до 2 хвилин.
  • Біль може несподівано пропасти і не з'являтися навіть декілька місяців.
  • Біль може бути спровокований їжею, дотиком, мовою, миттям, вітром і іншими подразниками.

Памятайте! Самолікуванням може призвести до важких ускладнень! Які саме ліки вам необхідні та який метод лікування буде найбільш ефективним саме для вас, ви дізнаєтеся тільки на прийомі у лікаря невролога!