• 27.04.2024

Всесвітній день донорства та трансплантації органів

Жов 17, 2021

Щороку 17 жовтня проводиться Всесвітній День донорства та трансплантації органів. На жаль, досі існує доволі багато захворювань органів, які не лікуються лікарськими засобами, а потребують тільки трансплантації. І саме тому донорство крові, органів та тканин – це спосіб порятунку життів.

Цей день проводиться з метою надати людям ще більше інформації про важливість донорства, а інколи і про життєву необхідність. Також в цей день слід віддати шану та подякувати донорам та їхнім сім’ям.

На сьогоднішній день існує велика кількість хвороб органів, лікування яких немає альтернативного методу, лише трансплантологія. І саме тому донорство крові, органів та тканин – це спосіб порятунку життів.

Донор – це людина, яка добровільно дає кров, для переливання пацієнту чи для виготовлення лікувальних препаратів, а також свою тканину чи орган для трансплантації іншим особам.

Донором крові може стати людина віком від 18-60 років, яка дала згоду дати кров та не має медичних і соціальних протипоказань. Спеціалісти стверджують, що переливання крові є також корисним для донорів, тому що:

  • сприяє профілактиці захворювань імунної системи;
  • знижує ризики серцево-судинних захворювань, адже надлишок крові і її компонентів навантажує судини та серце.

Найчастіше донорська кров використовується в таких випадках:

  • при оперативних втручаннях, які супроводжуються значними крововтратами (опіки, різноманітні травми тощо);
  • після здійснення різноманітних лікувальних процедур, котрі знижують показники крові;

Трансплантація - це метод лікування, що полягає в пересадці пацієнту органа або іншого біологічного матеріалу, взятого у донора. Трансплантація дає можливості:

  • продовжити життя;
  • повернути здоров’я через заміну хворих органів чи тканин здоровими;

На щастя, трансплантологія є однією з найбільш прогресивних галузей медичної науки та практики, яка сьогодні активно розвивається, запроваджуючи нові технології та ідеї в інші медичні напрямки. Лікарні отримують ліцензії та фінансування на трансплантологію про що раніше тільки мріяли.

Якщо наприкінці минулого століття лише декілька десятків країн мали в медичному арсеналі операції з пересадки органів, то на сьогодні майже половина країн-членів ООН мають трансплантаційний напрямок в своїй системі охорони здоров’я.

При цьому необхідно зазначити бурхливе зростання кількості виконаних трансплантацій – понад 130 тисяч за рік, і це без урахування клітинної трансплантації та біоімплантології.