• 08.05.2024

Про дослідження на лептоспіроз поверхневих водойм на Кіровоградщині

Вер 5, 2017

 Лептоспіроз – це особливо небезпечне інфекційне захворювання, яке проявляється ураженням нирок, печінки, нервової і серцево-судинної систем та призводить до смерті людини, якщо не почати лікування після початку клінічний проявів.

 В умовах Кіровоградщини найчастіше джерелами інфекції виступають різні гризуни.

 В природі джерелами лептоспірозу є гризуни, в т.ч. водоплавні, а також корови, свині, собаки. Лептоспіри з виділеннями тварин потрапляють воду водойм, а в домашніх умовах – на продукти харчування. В організм людини збудники потрапляють при вживанні таких продуктів, при купанні та рибній ловля через порізи та мікротравми шкіри.

 ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводить моніторингові профілактичні дослідження води з водойм області та з водойм, з якими люди пов’язують свої захворювання на лептоспіроз.

 В м. Кропивницькому була досліджена вода з річки Інгул: парк «Космонавтики», Новомиколаївський пляж, район Завадівки; з річки Грузьке – Обознівське водосховище; з річки Біянка по вул. Полтавській; з річки Сугоклея – водосховище; з водойми селища Гірничого (біля хімчистки). В Кіровоградському районі вода досліджувалась з річки Інгул в с. Велика Северинка. В вище зазначених пробах води лептоспіри не були виявлені.

 Продовжують досліджуватись на лептоспіроз проби води з:

– центрального ставка с. Фурманівка Новоукраїнського району;

– ставка «Зайковський» с. Світлопіль Олександрійського району;

– річки Південний Буг в смт Салькове Гайворонського району;

– водойми с. Володимирівка Знам’янського району;

– річки Інгулець смт Петрове;

– центрального ставка с. Тишківка Добровеличківського району;

– водойми с. Апрелівка Бобринецького району;

– річки Південний Буг м. Гайворон;

– ставка с. Таужне Гайворонського району;

– ставка с. Казавчин Гайворонського району.

 Слід відмітити, що 5 жителів Кіровоградської області, які в цьому році захворіли на лептоспіроз, пов’язують своє захворювання з рибною ловлею та купанням в водоймах.

 Тому в будь – якому випадку ще раз звертаємо увагу, що після виникнення перших проявів захворювання необхідно негайно звертатись за медичною допомогою до лікувально-профілактичних закладів, особливо якщо початку захворювання передували купання та риболовля.

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

1 174 Переглядів