• 26.04.2024

Ротавірусна інфекція та її профілактика

Вер 7, 2017

    Ротавірусна інфекція («кишковй грип» або «шлунковий грип») – гостре вірусне захворювання, яке характеризується проносами, блюванням, слабкістю, підвищенням температури тіла.

  Для зараження ротавірусною інфекцією  достатньо дуже малої кількості ротавірусів. Захворювання легко поширюється, тому часто виникають у дитячих колективах, сім’ях. 

   Ротавіруси добре зберігаються в зовнішньому середовищі, на речах, поверхні меблів, на іграшках, у продуктах харчування та воді. На людських руках можуть зберігатися протягом кількох годин. Ротавіруси стійкі до дії більшості дезінфікуючих засобів.

    Джерелом ротавірусів є людина. Передача відбувається фекально-оральним шляхом під час прямого контакту, вживання в їжу інфікованих ротавірусом страв і води та при контакті з іншими поверхнями та предметами, що могли бути забруднені фекаліями (іграшки, підлоги, меблі, одяг тощо). Ротавірус дуже легко передається від людини до людини. Велика кількість вірусів міститься у фекаліях інфікованих осіб у період з двох днів до початку діареї до десяти днів після зникнення симптомів захворювання.

   Інкубаційний період триває 1-3 дні. Для ротавірусної інфекції характерний гострий початок — різке підвищення температури (близько третини пацієнтів мають підвищену температуру тіла до 39oС), нудота, іноді біль в животі, часте блювання, сильний пронос, випорожнення — яскраво-жовті, водянисто-пінисті. Симптоми з боку шлунково-кишкового тракту, як правило, зникають через 3-7 днів.

       Профілактика:

– дотримуватись правил особистої гігієни;

– забруднені поверхнімити водою з застосуванням миючих засобів;

– вживати в їжу якісні харчові продукти, а для пиття використовувати тільки воду належної якості;

– при появі перерахованих симптомів захворювання – обов’язково звертатись за медичною допомогою.

 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

985 Переглядів