• 26.04.2024

ПАМ’ЯТКА З ПРОФІЛАКТИКИ БОТУЛІЗМУ

Вер 11, 2017

Ботулізм – це одне з найважчих харчових отруєнь, яке характеризується інтоксикацією організму з переважним ураженням центральної нервової системи в результаті вживання харчових продуктів, що містять токсини Clostridium botulinum (ковбаси, шинка, рибні, м’ясні, овочеві і фруктові консерви, в’ялена та копчена риба).

Clostridium botulinum виділяє екзотоксин – найсильніший з усіх біологічних отрут (смертельна доза для людини складає 0,3 мкг). Клостридії розвиваються і живуть тільки в анаеробних (без кисню) умовах, тому вони зараховані до анаеробних бактерій. Збудник ботулізму здатний тривалий час перебувати в ґрунті і в продуктах харчування. Небезпека цих токсинів полягає ще й в тому що його неможливо виявити ні на смак ні на колір. Ні маринади, ні розсоли не змінюють свого смаку, вигляду та прозорості. Кип’ятіння і стерилізація в домашніх умовах теж не здатна знищити спори збуднику ботулізму.

Які ознаки захворювання? Симптоми ураження травного тракту розпочинаються з появи сухості в роті, нудоти, блювоти, проносу. Також початкові прояви хвороби пов’язані з порушенням зору (хворі скаржаться на “туман” перед очима і двоїння), та дихальної функції (в результаті паралічу м’язів гортані з’являється осиплість, голос зникає, а хворі можуть загинути від асфіксії).

Як запобігти захворюванню?

  • Збудники ботулізму живуть у ґрунті, тому неякісне миття овочів та інші порушення гігієнічних правил призводять до того, що харчова сировина заражається збудником ботулізму;
  • Найчастіше причиною отруєння стають консерви приготовані в домашніх умовах, а також ковбасні вироби, приготовлені методом копчення або в’ялення;
  • причиною зараження ботулізмом можуть стати і різні види риб, в ході приготування яких не дотримувалась технологія приготування та зберігання;

Основна профілактика ботулізму – не купувати солону, в’ялену, копчену рибу, м’ясні вироби і ковбаси, консерви у невідомих осіб, в місцях не встановленої торгівлі, виготовленої в домашніх умовах або кустарним способом, навіть якщо вони виглядають привабливо.

При симптомах захворюваннях схожих на ботулізм, необхідно терміново звернутися за медичною допомогою! Не займайтесь самолікуванням! Ботулізм – це небезпечно! Будьте здорові та пам’ятайте: захворювання краще попередити чім лікувати!

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

804 Переглядів