Ботулізм останніми днями став однією з найгарячіших тем суспільства. Не зважаючи на заклики спеціалістів установи, випадки цього важкого захворювання в області продовжують реєструватись.
Так, 12 вересня поточного року, до інфекційного відділення обласної лікарні м.Кропивницького госпіталізовано жінку з підозрою на ботулізм.
Перші симптоми недуги з’явились 7 вересня, через 4 години після вживання в їжу в’яленої риби. Зі слів чоловіка потерпілої, даний продукт він придбав в одному з магазинів м.Кропивницького.
Перебіг захворювання на ботулізм лікарі ставлять як середній.
З метою проведення діагностичного дослідження, до лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ “Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України” доставлено кров хворої.
Багато хто з нас помилково вважає, що збудник ботулізму ховається лише в консервованих продуктах, але це не так. У рибі гіпотетично можливе створення анаеробних умов. Навіть якщо одна клостридія почне проростати зі спори — цього достатньо для зараження. Палички ботулізму містяться в кишківнику, а звідти дифундують у м’ясо.
Тож вкотре застерігаємо та не рекомендуємо вживати в’ялену, сушену та солону рибу. Якщо Ви все ж не можете втриматися від купівлі в’яленої риби, беріть тільки випотрошену, або філе. Не їжте реберця, віддайте перевагу спинці, так ймовірність зараження менша.
Пам’ятайте, що палички ботулізму прекрасно можуть почуватися у вакуумному пакуванні. Також, протягом найближчого часу, рекомендуємо зберігати касові чеки з місця придбання продукту.
На закінчення хотілося б відзначити, що випадки захворювання на ботулізм спостерігаються майже в кожній області. Тож будьте пильними, утримайтесь від вживання „смачних” токсинів.
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.