• 26.04.2024

Всесвітній день доброти

Лис 13, 2021

Саме 13 листопада 1998 року на Першій конференції Всесвітнього руху доброти в Токіо було засновано нове свято. Його ініціатором став волонтерський рух «За доброту», що з’явився в Японії 1997 року.

Цілі і завдання організації– надихати людей на добрі вчинки і сприяти поліпшенню життя у світі за допомогою добрих вчинків. Всесвітній день доброти, на думку засновників свята, – це можливість нагадати людям про важливість прояву людяності і взаємодопомоги у повсякденному житті.

Рух доброти затвердив декларацію, в якій написано, що людська доброта має фундаментальну важливість як головна умова осмисленого життя. Глобальне прагнення учасників руху – створити світ, здатний співчувати і виявляти доброту. Символом свята є відкрите серце. А суть святкування в тому, щоб нагадати людям про важливість прояву людяності і взаємодопомоги в сучасному житті.

Офіційно Всесвітній день доброти затвердили у Сінгапурі 18 листопада 2000 року на третій конференції Руху доброти.

На думку організації, саме в сучасному світі, за нестачі спілкування і в еру глобальних технологій, проблемою є відсутність співучасті. Також метою Всесвітнього дня доброти є об’єднання націй, незважаючи на культурні бар’єри. За роки свого існування День доброти набув своїх добрих і світлих традицій. У цей день у багатьох країнах заведено дарувати квіти та усмішки, робити щирі компліменти та добрі вчинки, говорити приємні слова, адресовані як близьким, так і незнайомим людям.

Згідно з дослідженням психологів, чим більше добрих вчинків ми робимо, тим щасливішими почуваємось. На думку вчених, хто висловлює свою подяку, ніжність й інші добрі почуття до людей у конкретних повсякденних справах, не лише з великим оптимізмом дивляться на світ, але й фізично почуваються краще і загалом в житті більш гармонійно.

Вчені вважають, що добрі люди менше хворіють. Вони також зазначили, що чуйні люди живуть в середньому на дев’ять років довше, ймовірно, завдяки тому, що в них кращий імунітет і здоровіше серце: адже, коли людина робить щось хороше іншим, у неї підвищується рівень лімфоцитів і розширюються судини. Коли людина допомагає іншим, її мозок виробляє велику кількість ендорфінів, так званих гормонів щастя, також відомих, як природне знеболювальне. Крім того, ендорфіни мають заспокійливий ефект, нейтралізують дію стресу та полегшують депресію.

Відзначати Всесвітній день доброти дуже просто! Все, що потрібно – це зробити добру справу. Наприклад: сказати теплі слова; привітати товаришів по службі та пригостити їх смачненьким; притримати двері для людини, що йде позаду; бути ввічливими за кермом; організувати для своїх близьких приємне свято; подякувати батькам; частіше обійматися!

Зробімо цей день сповненим добром!