• 27.04.2024

14 листопада – Всесвітній день боротьби з діабетом

Лис 14, 2021

Діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. Інсулін – це гормон, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові.

Розрізняють декілька типів діабету:

Діабет І типу (інсулінозалежний) – характеризується недостатнім виробленням інсуліну. Причини виникнення недостатньо вивчені, тому запобігти захворюванню практично неможливо.

Діабет ІІ типу (інсулінонезалежний) – виникає через неефективне використання інсуліну організмом. Більшість випадків діабету цього типу пов’язані з надлишком ваги та браком фізичної активності.

Гестаційний діабет – характеризується підвищенням рівня цукру у крові, яке розвивається у жінок під час вагітності. При цьому типі діабету виникає висока ймовірність ускладнень під час вагітності та пологів.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 422 мільйони у всьому світі хворіють на діабет (в т.ч. 1,2 мільони – в Україні). У переважної більшості – другий тип захворювання, при якому клітини втрачають чутливість до інсуліну.

Поширеність діабету в Україні збільшилася за останніх 10 років на половину. Майже 3% первинної інвалідності дорослого населення в України є наслідком захворювання на діабет.

У Кіровоградській області показник захворюваності серед дітей на цукровий діабет (на 1000 дітей) впродовж 2019-2020 років зріс удвічі – з 0,1 до 0,2.

Питома вага дітей інвалідів з причин діабету серед усіх дітей-інвалідів по області складає 11,3%

Як захиститися від цієї хвороби?

  • Не палити. Куріння знижує чутливість організму до інсуліну – цей гормон контролює рівень цукру в крові.
  • Знизити рівень стресу. Коли ви нервуєте, ваш організм вивільняє глюкозу. І якщо стрес стає хронічним, це може призвести до підвищення рівня цукру.
  • Не вживати наркотики. Амфетаміни, екстазі, MDMA – за даними Глобального співтовариства діабету, ці речовини пригнічують дію інсуліну. Якщо вживати їх систематично, вони можуть спровокувати захворювання.
  • Не приймати ліки бездумно. Стероїди, антипсихотики і деякі ліки від астми впливають на рівень цукру. Потрібно обговорювати з лікарем, наскільки їх користь для здоров’я переважує потенційні ризики. І ніколи не займатися самолікуванням.
  • Слідкувати за харчуванням. Ожиріння легко може дати старт діабету 2-го типу. Обмеженість себе в калоріях і вуглеводах: це для того, щоб не навантажувати підшлункову залозу і не товстіти. При цьому потрібно харчуватися різноманітно і їсти більше овочів. Якщо вже зайві кілограми присутні і вік скошлає 40+, потрібно регулярно перевіряти рівень цукру в крові і слідкувати за артеріальним тиском.
  • Займатися спортом. Американська діабетична асоціація попередила, що сидячий спосіб життя послаблює дію інсуліну. Водночас навіть легкі фізичні навантаження його підсилюють. Потрібно намагатися дотримуватися правила: як мінімум 30 хвилин в день потрібно ходити, бігати, плавати, танцювати і т. п.
  • Не ігнорувати симптоми. Втома, спрага, часте сечовипускання, втрата ваги, підвищений рівень цукру в крові, бархатисті-коричневі плями на шкірі – якщо з’явилися ці симптоми, потрібно негайно звертатися до лікаря. Чим раніше виявлять діагноз «діабет» або «переддіабет», тим нижче буде ризик ускладнень.