• 26.04.2024

On-line-дискусія щодо викликів тютюнової епідемії

Гру 10, 2021

Сьогодні, 10 12 2021 фахівці Відділу профілактики неінфекційних захворювань Орлов Д.В., Деревінська К.О., Мар’єв В.В. взяли участь у on-line-дискусії «Основні виклики тютюнової епідемії у світі та Україні 2021 та шляхи їх подолання», яку організували ГО «Життя» у партнерстві з Бюро ВООЗ в Україні.

На дискусію були запрошені представники наступних організацій: ВООЗ, МОЗ, ЦГЗ, КМІС, Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка, Інституту громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМНУ, Київської школи економіки, Українсько-Швейцарського проєкту “Зниження факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні, громадських організацій, які працюють у сфері громадського здоров’я, ЗМІ, учасники робочої групи по НІЗ в МОЗ.
Під час заходу були представлені висновки восьмої Доповіді Всесвітньої організації охорони здоров’я про глобальну епідемію тютюну, 2021 р., зокрема глобальні та національні тенденції щодо поширення вживання тютюну та реалізації антитютюнових заходів, рекомендованих ВООЗ (а саме комплексу заходів MPOWER). Попередня Доповідь була представлена ВООЗ у 2019 році, тому наразі була надана оцінка ефективності заходів в контролі над тютюном за останні 2 роки.
Також були обговорені шляхи подолання цієї проблеми та висвітлені подальші плани для виконання комплексу заходів MPOWER (з акцентом на моніторинг споживання тютюну та профілактичних заходів).
Відповідно до нової Доповіді ВООЗ про глобальну тютюнову епідемію Україна має найвищий рівень виконання стратегії “Моніторинг споживання тютюну” (5 балів з 5 максимальних), як і в Доповіді 2017 р.
Незалежні дослідження у сфері контролю над тютюном в Україні проводяться регулярно у тісній співпраці державних установ з дослідницькими установами, міжнародними експертними організаціями та громадським сектором. Однак, це переважно дослідження, підтримані міжнародними донорами, які повністю залежать від зовнішнього фінансування. Україна має нагальну потребу в запровадженні незалежних комплексних репрезентативних досліджень щодо вживання тютюну та пов’язаних із цим питань, у тому числі, маркетингу тютюнових виробів, впливу на поведінку населення та курців тощо. Дослідження мають фінансуватися урядом України, а їхні результати повинні бути включені до періодичних національних звітів з контролю над тютюном.
Під час дискусії обговорено механізми збереження високого рівня проведення моніторингу споживання тютюну та профілактичних заходів наступного року, та можливі шляхи досягнення сталого фінансування подібних досліджень.