• 02.05.2024

Радіоефір про бустерну дозу від COVID-19

Січ 10, 2022

Сьогодні головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області приймала участь у радіоефірі UA:Українського радіо щодо бустерної дози від COVID-19.

За словами Надії Оперчук сьогодні згідно затвердженого наказу Міністерства охорони здоров’я бустерну дозу можуть отримати всі охочі від 18 років. Робити бустерну дозу можна тільки через 6 місяців після отримання другої дози вакцинації.

Введення третьої бустерної дози дозволяє підсилити ефект двох проведених вакцинацій. За інформацією міжнародних експертів та спеціалістів Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я бустерна доза позитивно впливає на імунітет навіть проти штаму Omicron. Стійкість організму при цьому збільшується в 4-6 разів.

Дослідження свідчать, що введення ревакцинальної дози наближає до 90% ефективність вакцини у запобіганні госпіталізації.

Згідно нормативних документів для бустерної дози надаватимуть перевагу м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty від Pfizer. Отримати третю бустерну дозу можна в будь якому пункті щеплення або центрі вакцинації.

Крім того з кінця січня всі хто отримавбус терну дозу, зможуть згенерувати в за стосунку «Дія» новий COVID-сертифікат, який діятиме 270 діб з дати її введення.

Треба незабувати, що є відмінність бустерної дози від додаткової. Додаткова доза призначається за рекомендацією лікаря людям із слабким, зниженим імунітетом.

Тож закликаємо вкотре, отримати профілактичне щеплення, в тому числі і бустерну дозу, якщо минуло 6 місяців від другої дози і тим самим захистити себе та своїх близьких.