• 26.04.2024

Всесвітній день логіки

Січ 14, 2022

День логіки проголошено ЮНЕСКО спільно з Міжнародною радою з філософії та гуманітарних наук (CIPSH) у листопаді 2019 року, який відзначатиметься 14 січня щороку. Вперше він був відзначений 14 січня 2019 року.

Дата, яка обрана для святкування Всесвітнього дня логіки відповідає даті смерті Курта Гедель і даті народження Альфреда Тарський, двох найвидатніших логіків ХХ століття.

Здатність мислити – одне з визначальних параметрів людини. У різних культурах визначення приналежності до людського роду асоціюється з такими поняттями, як свідомість, знання та розум. Відповідно до класичної західної традиції, людина визначається як «раціональна» або «логічна» тварина.

Логіка як дослідження принципів міркування вивчалася багатьма цивілізаціями протягом усієї історії людства і від самого початку відігравала важливу роль у розвитку філософії та інших наук.

У сучасній інтерпретації дане поняття використовується в трьох випадках: позначення взаємозв'язків і закономірностей, які об'єднують вчинки людей або події в об'єктивному світі. У цьому значенні часто використовують такі поняття, як «логічний ланцюжок», «логіка фактів», «логіка речей» і так далі; позначення суворої послідовності, закономірності процесу мислення.

Всесвітній день логіки покликаний привернути увагу міждисциплінарної наукової спільноти та широкої громадськості до інтелектуальної історії, концептуального значення та практичного застосування логіки.

Крім того, святкування Всесвітнього дня логіки може також сприяти заохоченню культури світу, діалогу та взаєморозуміння на основі розвитку освіти та науки.