• 27.04.2024

Штам коронавірусної хвороби «Омікрон»

Січ 19, 2022

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук інформує мешканців області про те, що в світі іде тенденція поширення нового штаму коронавірусної хвороби «Омікрон». Україна не стане виключенням та не уникне нового спалаху COVID-19.

Водночас на сьогодні можна стверджувати, що медична система постійно вдосконалюється та збільшує свої потужності до чергового навантаження.

Важливо залишається дотримання протиепідемічних правил, адже темпи захворюваності поступово зростають. Ефективними у боротьбі з пандемією залишаються прості правила:

  • правильне використання захисних масок
  • дотримання дистанції
  • регулярне миття рук
  • вакцинація від #COVID19

За звітами підтверджених випадків штаму «Омікрон», у хворих найчастіше спостерігають: нежить (73%); головний біль (67,5%); втому (63,5); чхання (60%); біль у горлі (59,6%).

Водночас у разі зараження на штам «Дельта», разом із вказаними вище симптомами, також спостерігається кашель (43,5%), хриплий голос (35,7%), озноб чи тремтіння (30%), лихоманка (29,4%), втрата/спотворення нюху та/або смаку (23,7%) тощо.

Хочемо застерегти, що при будь якому штамі коронавірусної інфекції у небезпеці перебувають ті, хто не пройшов принаймні базового курсу вакцинації проти #COVID19.

Нагадуємо, що невакциновані мають вдесятеро вищий ризик смертності від COVID-19 та у 4,5 рази вищий ризик госпіталізації, ніж ті, хто пройшов базовий курс щеплення.