• 26.04.2024

Міжнародний День обіймів

Січ 21, 2022

21 січня, по всьому світу відзначають свято – міжнародний День обіймів.

Свято, яке зародилося в Австралії ще в 1970-х роках, щороку набирає все більшої популярності в різних країнах світу. При цьому День обіймів відзначають двічі на рік – 21 січня і 4 грудня.

Мета цього свята – проявити більше емоцій у суспільстві. За своєрідним «повір'ям», під час дружніх обіймів, люди обмінюються душевним теплом. Окрім цього існують також і наукові підтвердження користі обіймів:

  • дружні дотики підвищують імунітет;
  • стимулюють центральну нервову систему;
  • підвищують рівень гемоглобіну в крові;
  • знижує ризик серцевих захворювань, та рівень гормону стресу (кортизол) у жінок.

Проведені дослідження показали, що пара, котра обіймалась протягом 20 секунд, мала вищий рівень окситоцину – гормон, що викликає більш доброзичливе відношення до інших людей.

Прості і дружні обійми, позбавлені всякої двозначності здатні підбадьорити і підтримати, сприяти гарному настрою і внести якийсь спокій у буденну суєту, яка наповнена не тільки нескінченними турботами, але і всілякими тривогами. Це своєрідний спосіб психологічної підтримки, який визнаний навіть в строгому науковому середовищі.

Існує п’ять цікавих фактів про те, чому обніматися не тільки приємно, але й дуже корисно:

  1. Вченими доведено, що обійми стимулюють центральну нервову систему, знижуючи тривожність і знімаючи напругу.
  2. Дослідження показують, що обійми допомагають впоратися зі страхом. Зокрема, було доведено, що обійми допомагають заспокоїтися і позбавитися від екзистенціальних страхів.
  3. Обійми збільшують вироблення гормону окситоцину.
  4. Навіть короткочасні обійми допомагають в боротьбі зі стресом. Під час одного з досліджень з’ясувалося, що під час дотику до іншої людини під час обіймів в організмі виробляються гормони дофамін і серотонін, які нейтралізують «гормон стресу» – кортизол.
  5. За даними вчених, обійми здатні полегшити біль. Зокрема, неврологи з університетського коледжу Лондона раніше встановили, що зменшити біль можна навіть обіймаючи самого себе.