• 17.05.2024

Як працюють вакцини проти COVID-19?

Лют 15, 2022

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук нагадує мешканцям області, як діють на організм людини вакцини проти COVID-19.

Усі вакцини знайомлять наш організм зі збудником інфекції та вчать боротися з ним. Вакцини містять у собі вбитий вірус, його частинку або інструкцію з протидії вірусу, які не можуть спричинити захворювання.

Після потрапляння в організм вакцини, імунна система розпізнає ці складові як «чужі» та починає виробляти антитіла та Т-клітини до вірусу. Антитіла не дають збуднику проникнути всередину клітин, але якщо вірусу таки вдасться зробити це, у боротьбу вступають Т-клітини. Вони виявляють уражені вірусом клітини та знешкоджують збудник хвороби.

Внаслідок щеплення неможливо заразитися COVID-19, бо антиковідні вакцини не містять живого вірусу.

Тож коли в наш уже вакцинований організм потрапляє справжній вірус, то антитіла та Т-клітини дуже швидко нейтралізують інфекцію, тому людина не захворює або хворіє дуже легко.

Тому закликаємо всіх не зволікати, та зробити всі необхідні щеплення проти COVID-19 та отримати надійний захист свого організму.