• 17.05.2024

Міжнародний день дітей, хворих на рак

Лют 15, 2022

З 2003 року 15 лютого офіційно вважається Міжнародним днем дитини, що хвора на рак. Вже близько 40 країн світу під патронатом Міжнародного товариства дитячих онкологів і за ініціативою Міжнародної конфедерації організацій батьків дітей, хворих на рак (ICCCPO) беруть участь у підтримку «Дня дітей, хворих на рак».

Основна мета цього дня — покращити інформування суспільства про проблеми дитячих онкологічних хвороб. Рак небезпечне, важке, але у великій кількості випадків - виліковне захворювання. І вдається це завдяки зусиллям лікарів, батьків та всіх небайдужих людей, хто допомагає діткам подолати цю хворобу. Міжнародні організації, які займаються дитячою онкологією, проводять кампанії з раннього виявлення онкологічних захворювань, з метою кращого інформування громадськості про ранні ознаки раку у дітей і тим самим врятувати тисячі дитячих життів.

За даними Міністерства охорони здоров’я в Україні щорічно реєструється від 1000 до 1200 нових випадків злоякісних новоутворень у дітей.

Кіровоградська область - одна з найменших за кількістю дитячого населення в Україні. Питома вага дітей (0-14 років) від загальної кількості населення коливається впродовж останнього десятиріччя у межах від 14,3% (2012р) – до 15,0 % (2020р.). Рівень дитячої онкологічної захворюваності у Кіровоградській області в останньому десятиріччі знизився: від 3,2 випадків на 1000 дітей у 2012р. до 1,5 у 2020р.

Незважаючи на те, що злоякісні новоутворення у дітей зустрічаються досить рідко, значущість їх не викликає сумніву за важкістю наслідків та значний внесок в структуру дитячої смертності, а також високу інтенсивність та вартість лікування, інвалідизації тощо.

Станом на 2020 р. у  Кіровоградській області на обліку 138 онкохворих дітей-інвалідів. Показник інвалідності на 10 тис. дітей (2020р.) складав 8,4 (Україна – 7,6).

Дитяча онкопатологія виникає частіше за все, внаслідок генетичної поломки. Майбутні батьки не замислюються, що буде з їх генетичним апаратом, коли вони ведуть аморальний спосіб життя. Генетична аномалія у дитини виникає внаслідок передачі цієї поломки батьками, тобто це - спадковий фактор.

Симптоми, що можуть бути ознакою раку у дітей є наступні:

  • Біла пляма в оці, косоокість, сліпота, вирячені очі.
  • Набряк в животі/тазі, у голові чи шиї, у кінцівках, яєчках чи залозах.
  • Постійна висока температура більше, ніж два тижня, без видимої причини.
  • Втрата ваги, блідість, слабкість, легко з’являються синці чи кровотеча.
  • Біль у кістках, суглобах, спині, переломи.
  • Неврологічні ознаки: зміни та погіршення ходи, рівноваги чи мовлення, затримка психо-фізичного розвитку.
  • Головний біль більше, ніж два тижні з блюваннями чи без нього, збільшення розмірів голови.

За наявності будь-якого з цих симптомів радимо батькам відвести дитину до кваліфікованого спеціаліста для проведення подальших консультацій.

Пам’ятайте – чим раніше буде встановлено діагноз, тим сприятливіший прогноз що до лікування. На жаль, таблетку, яку можна випити, щоб не виник рак, поки що не придумали. Найкраща профілактика дитячої онкології – здорове батьківство.