• 06.05.2024

Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках

Лют 23, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Національною службою здоров’я України про медичну допомогу новонародженим у складних неонатальних випадках

У 2022 році серед пріоритетів Програми медичних гарантій залишається медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках. Така допомога необхідна дітям, які народилися передчасно чи зі складною неонатальною патологією. Вони потребують спеціалізованих медичних послуг та обладнання, щоб повноцінно дихати, підтримувати температуру тіла, харчуватися. Якісна і вчасно надана допомога значно знижує ризик втрати таких дітей.

❗️НСЗУ платить закладам за неонатальну допомогу за одним із найвищих тарифів, який цьогоріч зріс на 19% і становить 135 тис. грн для новонароджених з масою тіла до 1500 грамів. А за неонатальну допомогу, надану  дітям з вагою від від 1500 грамів, НСЗУ заплатить  33 тис. грн. Якщо ж перинатальний центр чи лікарня мають виїзну неонатологічну бригаду, то НСЗУ заплатить 161 або  39 тисяч гривень, в залежності від маси тіла новонародженої дитини.

?Що гарантується таким маленьким  пацієнтам: спеціалізована допомога упродовж першого місяця життя, яка включає обстеження, догляд та виходжування, включно з методом “Кенгуру”, лікування та забезпечення ліками з Нацпереліку. Такі послуги надаються лише в стаціонарі.

?Як отримати послуги безоплатно:

?за направленням лікуючого лікаря;

?при доставленні бригадою швидкої допомоги або виїзною неонатологічною бригадою невідкладної медичної допомоги та інтенсивної терапії;

?при переведенні з іншого закладу чи підрозділу.

?Де отримати послуги: у 99 медичних закладах. Побачити їх можна на дашборді (https://bit.ly/3GQkW57), обравши групу послуг “8 Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках”.

Детальніше про перелік безоплатних послуг можна прочитати на сайті НСЗУ https://bit.ly/3s5L1c6.

1 052 Переглядів