• 18.05.2024

Не забувайте про гігієну рук! Адже це дозволяє знизити рівень поширення інфекційних захворювань.

Бер 1, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України нагадує, де б ви зараз не перебували — в укритті чи вдома — не забувайте про гігієну рук! Адже це дозволяє знизити рівень поширення інфекційних захворювань.

На брудних руках є велика кількість небезпечних мікроорганізмів. Через навіть незначні подряпини чи ранки вони можуть спричиняти вірусні захворювання, бактеріальні, грибкові та кишкові інфекції, гельмінтози тощо.

Ви можете перенести небезпечні мікроорганізми з рук на слизову оболонку очей або носа, а отже, захворіти.

? Більшості інфекцій, що передаються через брудні руки, можна запобігти завдяки дотриманню гігієни. Тому якомога частіше й ретельніше мийте руки водою із милом протягом 40 секунд. За відсутності можливості помити руки, застосовуйте антисептик для рук із вмістом спирту не менше 70%.

☝️ Але варто пам’ятати, антисептик може знищити більшість патогенних мікроорганізмів, але не всі. Наприклад, збудник Clostridium difficile, що викликає важке ураження кишечника, є стійким до дії спиртовмісних дезінфекційних засобів. Також антисептик не видалить із поверхні рук яйця паразитів та не знешкодить токсичні речовини, якими руки можуть бути забруднені.

Як слід дотримуватися гігієни рук?

✋ Мийте руки:

? перед прийомом їжі;

? після відвідування туалету;

? після приходу з вулиці;

? коли руки візуально забруднені;

? перед надяганням та після зняття засобів індивідуального захисту, таких як медична маска або респіратор.

✋ Процес миття має тривати не менше 40 секунд.

✋ Намилюйте руки так, щоби мило вкривало всі поверхні кистей. Приділяйте особливу увагу таким ділянкам: зовнішня поверхня долонь, проміжки між пальцями, пучки пальців та великі пальці.

✋ За можливості для висушування рук після миття користуйтесь одноразовими паперовими рушниками або індивідуальним тканинним рушником.

✋ Закривайте кран використаним паперовим рушником, адже ви щойно відкривали його брудними руками.

Формула обробки рук антисептиком:

✅ 30 секунд — мінімальний час для обробки рук;

✅ 70% — вміст спирту в антисептику;

✅ 3 мл антисептику для однієї процедури гігієнічної обробки рук.

☝️ Пам’ятайте: медична система просить солідарності та розуміння серед населення, адже зараз потрібна максимальна підтримка бійцям Збройних сил України?

Покладіть до своєї аптечки антисептик. Бережіть себе! ??

1 063 Переглядів