• 21.05.2024

Всесвітній день здоров’я ротової порожнини

Бер 20, 2022

Здоров’я порожнини рота є невід’ємною частиною загального здоров’я людини. Захворювання порожнини рота, такі як карієс, пародонтит (пародонтоз), є найбільш поширеними неінфекційними захворюваннями в світі, які зазвичай залишаються поза увагою. Згідно з оцінкою, що міститься в Глобальній базі даних ВООЗ з гігієни порожнини рота, зубним карієсом у всьому світі страждають 60-90% дітей шкільного віку та 98% дорослих.

Захворювання зубів, без належного лікування, можуть призвести до їх втрати. Поширеність повної втрати зубів швидко збільшується в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. На даний час близько 30% населення світу у віці 65-74 років втрачає всі свої природні зуби.

Рішення про створення Всесвітнього дня здоров’я ротової порожнини було прийнято Всесвітньої стоматологічної федерацією (FDI) на щорічному Всесвітньому стоматологічному конгресі (AWDC), який відбувся в Дубаї в 2007 році. Дата, 12 вересня, була обрана на честь дня народження засновника FDI Чарльза Годона. Станом на 2013 рік, Всесвітній день здоров’я ротової порожнини став відзначатися 20 березня. Метою цього дня є підвищення обізнаності населення, щодо методів профілактики захворювань порожнини рота, стимулювання пацієнтів, соціальних спільнот та урядових організацій об’єднувати зусилля для зниження стоматологічної захворюваності.

Стоматологи кажуть, що профілактику треба починати з 12 місяців і дотримуватися все життя. Ідеться і про профілактичні огляди, і про лікування, і про гігієну, і про вживання достатньої кількості кальцію, вітаміну D, і про обмеження у споживанні солодощів.

Здоров’я людини на 50% залежить від способу життя, до якого належить і гігієна, і харчування. Нині пересічний українець вживає 50% добової потреби кальцію, а 30% населення має дефіцит вітаміну D (який сприяє засвоєнню кальцію). Фахівці нагадують, що одним із найбільших ворогів зубів є солодощі. Тож їх споживання краще обмежити, а після вживання почистити зуби. Ця порада головним чином стосується дітей, адже стан стоматологічного здоров’я наймолодших пацієнтів лікарі оцінюють як незадовільний: рівень захворюваності українських підлітків у рази вищий, якщо порівнювати з підлітками Європи. Дітей треба виховувати, що хоч яким би досконалим не було лікування, все ж, хвороби краще попереджувати.

Необхідно пам’ятати, що лікування і профілактика захворювань ясен найбільш ефективні на ранніх стадіях, при перших ознаках хвороби. Тому навіть здоровій людині треба бувати у стоматолога не рідше 1 разу на рік.

Відвідування спеціаліста обов’язкове також з метою контролю за станом порожнини рота з точки зору розвитку пухлин. Є ряд захворювань слизової оболонки порожнини рота (лейкоплакія, гіперкератоз губ, ерозивні хейліти, хронічні тріщини губ тощо), що протікають поволі і не завдають болю або інших неприємностей, але мають схильність перероджуватисяузлоякісні пухлини. Своєчасне їх виявлення та лікування допоможе зберегти не тільки здоров’я, а й життя людини.

Необхідно з дитинства приділяти увагу гігієні порожнини рота, грамотно харчуватися, давати зубам жувальне навантаження, регулярно відвідувати стоматолога і Ви збережете свої зуби, а значить, забезпечите здоров’я всьому організму. Тож, яким би досконалим не було лікування, хвороби краще попереджувати.