• 21.05.2024

Всесвітній день обізнаності про травми голови.

Бер 20, 2022

20 березня відзначається Всесвітній день обізнаності про травми голови.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я щорічно у світі отримують черепно-мозкові травми (ЧМТ) понад 10 млн осіб, 250–300 тис із цих випадків завершуються летально. В Україні частота ЧМТ щорічно становить у різних регіонах від 2,3 до 6 випадків (в середньому 4–4,2) на 1000 населення. У 2019 році в нейрохірургічних закладах України з ЧМТ пролікувалося 30971 особа. Такі травми можна отримати в автомобільній катастрофі, під час спортивних заходів, при падінні з будь якої висоти, навіть з висоти власного росту, при навмисному нанесенні тілесних пошкоджень тощо. Як причина смерті осіб молодого та середнього віку, ЧМТ випереджає інші види патологій. Тому стає зрозуміло, що грамотне надання домедичної допомоги може врятувати чиєсь життя.

Алгоритм дій при травмі голови

  1. Негайно викликати швидку допомогу, або попросити про це іншу особу, поки ви надаєте допомогу потерпілому.
  2. Якщо потерпілий лежить обличчям донизу – перевернути його, захищаючи шийний відділ хребта від рухів. Рухати потерпілого заборонено, якщо є підозра на травму хребта та тазу.
  3. Оцінити стан свідомості. Якщо потерпілий в свідомості і реагує на звернення – запропонувати йому не рухатися до завершення обстеження, щоб запобігти додатковим ураженням. Оцінити стан потерпілого (колір шкіри, можливість пересуватися, здатність говорити, дихати). Перевірити, чи є ознаки зовнішньої кровотечі.
  4. Якщо дихання збережене – оцінити його частоту (можна дивитися на грудну клітку, чи піднімається вона під час вдиху або нахилитися до потерпілого і послухати шум повітря). Перевірити пульс на променевій артерії, якщо його немає – на сонній артерії. Якщо дихання немає – перевірити прохідність дихальних шляхів, відновити її за потреби та починати проводити серцево-легеневу реанімацію до приїзду бригади швидкої медичної допомоги.
  5. Якщо є кровотеча з рани – зупинити її.
  6. Захистити потерпілого від впливу екстремальних температур.

Необхідно пам’ятати, що ЧМТ з епідуральною гематомою супроводжуються так званим світлим проміжком. Це 2 епізоди втрати свідомості, розділені періодом зовнішнього благополуччя, що може ввести в оману. Тому будь-яка ЧМТ вимагає екстреного надання медичної допомоги та пильного спостереження за станом потерпілого.