• 16.05.2024

Медична допомога при пологах у 2022 році

Бер 18, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Національною службою здоров'я України надає інформацію

В умовах воєнного стану вагітна так само має право на вільний вибір пологового будинку серед тих, які уклали договір з НСЗУ на медичну допомогу при пологах та працюють. З початку війни Національна служба здоров’я виплатила 323 лікарням 646 820 738 грн за медичну допомогу, надану жінкам при пологах у 2022 році.

Понад 300 медичних закладів мають договір з Національною службою здоров’я за пакетом медичної допомоги при пологах. Найбільше таких лікарень на Львівщині - 22. На Одещині - 21. По 17 у Вінницькій, Дніпропетровській та Черкаській областях.

Якщо ви переїхали в інший населений пункт, і не знаєте, де знаходиться лікарня з пологовим відділенням чи пологовий будинок, зателефонуйте на номер 16-77. Оператори контакт-центру НСЗУ працюють у робочі дні з 9.00 до 18.00 та допоможуть знайти найближчу лікарню.

Нагадуємо, що на пологи породіллі потрібно брати при можливості - посвідчення особи, обмінну карту, речі індивідуального користування для себе та дитини на час перебування у лікарні. Якщо жінка немає чогось з вказаного переліку - їй не відмовлять у наданні медичної допомоги. Жодних благодійних внесків не потрібно.

Отримати медичну послугу безоплатно можна за самозверненням, за доставленням бригадою екстреної медичної допомоги, за направленням лікуючого лікаря або за направленням з іншого клінічного підрозділу лікарні чи навіть іншого закладу охорони здоров’я.

Радимо заздалегідь обрати та записати номер телефону пологового будинку, в якому плануєте народжувати. А також мати контакти територіальної оборони, представники якої допоможуть дістатись до лікарні під час комендантської години. Також після 37 тижня вагітності краще завжди тримати при собі посвідчення особи, обмінну карту вагітної, а також необхідні ліки й воду.