• 29.04.2024

ХАРЧУВАННЯ В СТАНІ СТРЕСУ

Бер 18, 2022

Стрес – це неспецифічна реакція організму у відповідь на дуже сильну дію (подразник) зовні, яка перевищує норму; відповідна реакція нервової системи.

Особливо в період воєнного стану для зниження роздратування, занепокоєння – варто включити у свій раціон фрукти та овочі, які, завдяки вмісту поживних речовин (вітаміни групи В, магній, фосфор), сприяють зміцненню нервової системи.

                    Продукти, які допомагають заспокоїти нерви:

  • базилік. Його можна вживати сирим, у вигляді трав’яного чаю, соусу, заправки для салатів; використовувати його ефірну олію для розслаблюючих ванн, адже базилік – природний засіб не лише для заспокоєння нервів, а й для зняття симптомів психосоматичного характеру (біль у шлунку, розлад травлення);
  • сочевиця, спаржа. Сочевиця покращує стан нервової системи завдяки вмісту магнію та вітамінів групи В. Окрім того, вона є джерелом рослинного білка й клітковини;
  • пшеничні висівки, нешліфований рис, вівсянка, пшоно, гречка. Вживання вівсянки поповнює запас енергії, допомагає боротися з занепокоєнням, роздратуванням;
  • насіння гарбуза, кунжуту, кеш’ю, мигдаль, волоські горіхи. Високий вміст у волоських горіхах незамінних жирних кислот сприяє виробленню серотоніну – гормону, який сприяє гарному настрою, позбавляє відчуття тривоги. Вміст у них вітамінів групи В зміцнює нервову систему;
  • банани, чорнослив, фініки, родзинки, інжир. Банани багаті на калій, вітаміни групи В, що дуже корисно для нервової системи. Окрім того, вони багаті на вуглеводи, що дає організму енергію;
  • чорний шоколад, какао. 40 грамів шоколаду на день допомагають долати стрес;
  • лимони. Цитрусові покращують настрій та насичують організм поживними речовинами;
  • ромашка. Ромашковий чай корисно вживати перед сном, адже він підвищує в організмі рівень гліцину, амінокислоти, що заспокоює нервову систему.