• 19.05.2024

6 КВІТНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ СПОРТУ НА БЛАГО РОЗВИТКУ ТА МИРУ

Кві 6, 2022

Сьогодні, 6 квітня, у світі відзначається Міжнародний день спорту на благо розвитку та миру.

23-го серпня 2013-го року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію № A/RES/67/296, в якій проголосила 6-е квітня Міжнародним днем спорту на благо миру та розвитку. Цей день обраний не випадково. Власне 6 квітня 1894р. у місті Афіни розпочалися І Олімпійські ігри сучасності.

Спорт на благо миру та розвитку — ключове формулювання цієї міжнародної події, яке підкреслює важливість і необхідність цього виду загальнолюдської діяльності для всіх нас, для суспільства, держави, урядових та неурядових організацій. Здоровий спосіб життя, фізична і інтелектуальна активність є запорукою нашого загального процвітання і благополуччя.

Україна щороку активно долучається до відзначення цього свята, розуміючи, що спорт має унікальну силу для того, щоб сприяти об’єднанню людей навколо миру, дружби та розвитку.

Нині дедалі більше людей займається фізкультурою «для себе», поліпшуючи власні здоров’я та фізичний стан. У парках і скверах західноєвропейських міст і містечок щодня можна побачити людей різного віку, які роблять руханки, пробіжки. Мати абонемент у спортивний зал чи басейн – звичайна справа. Тож якщо ми справді прагнемо «до Європи», як це декларуємо, — варто, мабуть, упритул зайнятися підтримкою свого здоров’я. Зрештою, витрачати час на руханку значно приємніше, ніж витрачати гроші на лікування…

Особливого значення спорт і фізкультура набувають на тлі сумної «першості» України за вживанням алкоголю: п’яте місце у світі (нас «випередили» тільки Молдова, Угорщина, Чехія та Росія), а за поширенням дитячого алкоголізму – взагалі перше. За кількістю чоловіків, які палять, ми також попереду всієї планет.

Нині багато українських спортсменів захищає Україну від російського агресора, виявляючи героїзм і стійкість, фізичну й духовну міць.

Кожній людині й цілому людству для розвитку, поступу, вдосконалення необхідний мир. Як зазначає ООН, спорт має слугувати миру, а отже, розвиткові й поступу.