• 19.05.2024

3 роки електронному рецепту

Кві 6, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Національною службою здоров'я України надає інформацію

Три роки тому в Україні запрацював електронний рецепт. За цей час, з 1 квітня 2019 року, понад 3,4 млн українців погасили 35,6 млн рецептів. Е-рецепти покращили доступ пацієнтів до життєво необхідних ліків за програмою реімбурсації

Завдяки е-рецепту отримати “Доступні ліки” стало значно простіше. Електронний рецепт дозволяє пацієнту отримувати ліки у будь-які аптеці, яка має договір з НСЗУ. Незалежно від того, де зареєстрований чи проживає пацієнт. І незалежно від того, у якому медзакладі виписали рецепт. Якщо у пацієнта є призначена схема лікування, електронний рецепт можна отримати по телефону, не відвідуючи лікаря. У період пандемії така можливість дозволила українцям із груп ризику, із хронічними захворюваннями, отримувати ліки із мінімальною кількістю відвідувань місць скупчення людей.

Е-рецепт продовжує працювати в інтересах пацієнта і під час війни. З початку воєнного стану українці погасили майже 657 тис. електронних рецептів. А ліки за е-рецептами отримали понад 324 тис. людей. Усі лікарі, які мають технічні можливості, продовжують їх виписувати, а пацієнти, навіть перебуваючи в іншому регіоні, отримують ліки.

Але у разі відсутності доступу до електронної системи охорони здоров’я, лікар випише паперовий рецепт, поставивши свій підпис та печатку. На період дії воєнного стану дозволено використовувати паперові рецепти на “Доступні ліки” та інсулін поряд з електронними. Аптеки, які відпускають “Доступні ліки” за договором з НСЗУ приймають і паперові, і електронні рецепти та видають призначені ліки, у разі їх наявності. А Національна служба здоров’я стабільно оплачує аптечним закладам кошти за відпущені за паперовими та електронними рецептами ліки.

Як отримати “Доступні ліки” в умовах воєнного стану, читайте у роз’ясненні: https://cutt.ly/YD4JHUM;

Як отримати інсуліни у воєнний час - https://cutt.ly/ED4Ks8J;

Як отримати ліки від розладів психіки і поведінки та епілепсії, ми писали тут - https://cutt.ly/ND4HBsI.

Нагадаємо, що за електронним рецептом пацієнти можуть отримувати “Доступні ліки” від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, діабету ІІ типу, нецукрового діабету, епілепсії, розладів психіки та поведінки, інсулінозалежного діабету. “Доступні ліки” та інсуліни за електронними рецептами отримали 3,4 млн українців. З них майже 200 тис. погасили е-рецепти на препарати інсуліну, понад 18,6 тис. - на ліки проти розладів психіки, поведінки і епілепсії.