• 18.05.2024

Захворюваність на інфекційні хвороби та їх профілактика серед переселенців, вакцинація.

Кві 20, 2022

Головна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю регіональному радіо “Суспільне”.  Обговорювались питання захворюваності на інфекційні хвороби та їх профілактика серед переселенців, а також важливість вакцинації.

За словами Надії Оперчук, в умовах війни зростає кількість біженців або людей, які потребують перебування в тимчасових укриттях. При цьому часто має місце скупченість людей, погіршення доступу до медичної допомоги та гігієнічних умов, зростає ризик зараження інфекційними хворобами.

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

  • Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
  • Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, черезбрудні руки і предмети побуту.
  • Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжітваринного походження (м’ясо, яйця, не пастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
  • Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.

Запобігти цьому дуже просто, достатньо дотримуватися простих санітарно-гігієнічних норм.

  1. Підтримуйте чистоту.
  2. Відокремлюйте сиру їжу від готової.
  3. Ретельно готуйте їжу.
  4. Зберігайте їжу при безпечній температурі.
  5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти.

Що стосується коронавірусної хвороби.
На сьогоднішній день в області спостерігається ситуація зниження захворюваності на COVID-19. Але, на жаль, майже щодня продовжують фіксуватися летальні випадки від COVID-19. В основному це літні люди, які мають супутні захворювання та люди, які не зробили жодного щеплення від коронавірусної хвороби. Сьогодні в області продовжують лікування від COVID-19 більше 1000 пацієнтів, - зазначає Надія Оперчук.

Для попередження інфікування:

  • дотримуватись маскового режиму в усіх місцях масового перебування людей, зокрема у громадському транспорті, магазинах, бомбосховищах та тимчасових укриттях;
  • отримати не менше 2-х щеплень від COVID-19 та наступнідодаткові (бустерні) дози вакцини за призначенням лікаря.

Наразі в області працюють 89 постійних пунктів щеплення та 4 Центри масової імунізації.

Тож закликаємо мешканців області ЗБЕРІГАТИ СПОКІЙ та НЕ ПАНІКУВАТИ! Ми все здолаємо!