• 18.05.2024

Як захиститися від дифтерії?

Кві 26, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з World Health Organization Ukraine надає рекомендації як захиститися від дифтерії

Симптоми:

Симптоми дифтерії з’являються поступово із підвищення температури та болю у горлі. Серед інших симптомів можливі утворення нальоту білого або сіруватого кольору на мигдалинах, осиплість голосу, набряк шиї. Серед серйозних наслідків дифтерії є ураження серця, нирок, нервової системи.

Захист:

Єдиним надійним способом профілактики дифтерії, правця та кашлюка є вакцинація.

Дітям роблять щеплення комбінованою вакциною у віці 2, 4, 6 та 18 місяців. У 6 та 16 років проводиться ревакцинація вакцинами з дифтерійно-правцевим компонентом.

Дорослим для повного захисту необхідна ревакцинація кожні 10 років.

Якщо ви або ваша дитина раніше не щепились від цих захворювань, необхідно отримати як мінімум три дози вакцини з інтервалом в 1 місяць між першою та другою дозою та 6 місяців між другою та третьою дозами з подальшою ревакцинацією кожні 10 років. Навіть якщо ви вже хворіли на дифтерію, це не є захистом від повторного захворювання, тому кожен, хто одужав, повинен вакцинуватися до виписки із лікарні, незалежно від попереднього статусу вакцинації.