• 27.04.2024

Як захиститися від поліомієліту?

Кві 27, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з World Health Organization Ukraine надає рекомендації як захиститися від поліомієліту

Симптоми:

Основними симптомами поліомієліту є лихоманка, втома, головний біль, нудота, блювання та діарея.

Вірус, що викликає захворювання, передається від людини до людини через забруднену воду, продукти харчування, брудні руки тощо, тобто найчастіше при тісному контакті в громаді. Приблизно в 1 з 200 випадків при інфікуванні розвивається незворотній параліч кінцівок, 5-10% таких людей помирають через параліч дихальних м'язів.

В кінці 2021 року в Україні зафіксували спалах поліомієліту. Станом на середину квітня 2022 року від захворювання постраждало більш ніж 20 дітей, у двох із них розвинувся параліч.

Вірус поліомієліту продовжує циркулювати у навколишньому середовищі в Україні та становить небезпеку.

Захист:

Єдиним надійним способом запобігання розвитку поліомієліту є вакцинація.

В Україні вакцинація дітей для профілактики поліомієліту здійснюють у віці 2, 4 місяців інактивованою поліомієлітною вакциною та 6, 18 місяців та 6, 14 років оральною вакциною із ослабленим вірусом.

Якщо дитина не щеплена проти поліомієліту, то потрібно негайно отримати як мінімум 3 дози вакцини з інтервалом 1 місяць між кожною з доз.

В разі виявлення випадку захворювання, щеплення повинні отримати всі нещеплені від поліомієліту люди, які перебували у контакті з інфікованою людиною, та всі ті, чий статус вакцинації невідомий.