• 02.05.2024

Як захиститися від кору

Кві 28, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з World Health Organization Ukraine надає інформацію

Необхідні негайні кроки для запобігання спалаху кору в Україні, який може мати серйозні наслідки для здоров'я. Через війну та низький рівень вакцинації, буде складно охоплювати не менше 95% дітей щороку – рекомендований World Health Organization (WHO) рівень щеплення – для досягнення і підтримки колективного імунітету та захисту населення.

В Україні є прогалини в імунізації серед дітей, підлітків та дорослих. Вони призвели до спалахів кору в 2012 році, а потім із середини 2017 до кінця 2019 року, коли в країні зафіксували другий за масштабом спалах кору у всьому світі. Завдяки зусиллям органів охорони здоров'я активна імунізація допомогла знизити рівень зараження, але загальний імунітет населення залишається низьким.

“Війна в Україні значно збільшує ризик спалаху кору, оскільки багато сімей були змушені мігрувати, жити в переповнених тимчасових приміщеннях, а також є багато людей, хто не може отримати доступ до медичних послуг”, - сказав Jarno Habicht, голова ВООЗ в Україні.

Для захисту дітей та запобігання спалахам захворювань важливо, щоб кожна дитина, яка пропустила планову вакцинацію, могла легко доотримати необхідні дози. Потрібно докласти всіх зусиль, щоб уникнути спалаху кору в умовах війни в Україні. Саме тому ВООЗ підтримує Міністерство охорони здоров'я України у забезпеченні вакцини проти кору для дітей-переселенців, в рамках Європейського тижня імунізації, в 10 областях по всій Україні.

ВООЗ уважно стежить за спалахом вакциноспорідненого поліовірусу 2-го типу в Україні. На сьогоднішній день двоє дітей з гострим млявим паралічем (ГВП) отримали позитивний результат тестування на поліомієліт. Крім цього, вірус виявили у 19 дітей, які були контактними і мали безсимптомний перебіг.

Загальнонаціональна кампанія з вакцинації проти поліомієліту для забезпечення інактивованою вакциною (IPV) 140 000 дітей у віці від 6 місяців до 6 років, які пропустили планове щеплення, була порушена через кілька тижнів після її запуску 1 лютого цього року. З тих пір кампанія відновилася там, де це можливо, і лише 48% (приблизно 69 000) дітей були вакциновані станом на 24 квітня.

"З кожним днем, який проходить без відновлення порушених послуг або без можливостей для дітей-переселенців надолужити вакцинацію, підвищується ризик циркуляції поліомієліту, спалахів інших дитячих захворювань і подальшого поширення COVID-19", – підсумував д-р Ганс Анрі П. Клюге, директор WHO Regional Office for Europe