• 27.04.2024

Як проходить тиждень імунізації на Кіровоградщині, важливість та актуальність профілактичних щеплень

Кві 30, 2022

Головна санітарна лікарка області Надія Оперчук надала інтерв’ю UA:Українське радіо. Темою бесіди став тиждень імунізації на Кіровоградщині, важливість та актуальність профілактичних щеплень.

За словами Надії Оперчук тиждень імунізації проходить дуже активно, кожен день проводяться комунікаційні заходи, лекції, скайпові наради з працівниками районних відділів. Так, наприклад, в понеділок 45 працівників ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» власним прикладом для формування колективного імунітету і запобігання поширенню інфекційних захворювань зробили щеплення від правця та дифтерії. На сьогоднішній день епідемічна ситуація досить спокійна. В області за останні 8 років випадки захворюваності на правець не реєструвалися, останній випадок зареєстрований у 2013 році. Що ж стосується дифтерії – останні випадки були зареєстровані ще у 2007 році. Але в України в цілому, у першому кварталі 2022р. нажаль, ми вже маємо по одному випадку захворювання на правець та дифтерію, тому слід поставитися до цього питання дуже відповідально, особливо внутрішньо переміщеним особам! За даними Центру наразі серед цих осіб вже вакциновано 130 дітей.

Дифтеріягостре інфекційне захворювання, яке протікає з ураженням верхніх дихальних шляхів, інтоксикацією та загрожує ускладненням з боку міокарда, нирок та нервової системи. Джерелом розповсюдження дифтерії є хвора людина, яка виділяє збудника в зовнішнє середовище під час хвороби та у період одужання

Правець (Стовбняк) – важка інфекційна хвороба з високою летальністю що виникає при інфікуванні будь-яких ран. Може виникнути в наслідок пошкодження шкірних покривів, опіків, відморожень або укусів тварин. Безсимптомний період може тривати до одного місяця.

“Єдиним засобом попередження дифтерії та правця є профілактичні щеплення. Вони забезпечать стійкий імунітет і будуть ефективними лише в тому випадку, коли здійснені своєчасно та у повному обсязі” – наголошує Надія Оперчук.

Отримати такі щеплення можна в лікувально-профілактичних закладах за призначенням сімейного лікаря.

Вакцинуйтеся! Разом ми все здолаємо!