• 19.05.2024

Як діяти під час ракетно-артилерійських обстрілів

Тра 5, 2022

ЯКЩО ОБСТРІЛ ЗАСТАВ ВАС НА ВУЛИЦІ.

Якщо ракетно-артилерійський обстріл застав вас на вулиці, негайно лягайте на землю (у канаву, яму), щільно притулиться до якогось виступу: бордюру, клумби, паркану або якійсь бетонній конструкції та накрийте голову руками. Лежачи знижується шанс влучення уламків (осколків). Снаряди та міни відриваються у верхньому шарі ґрунту, уламки після підриву летять на висоті 30-50 см над поверхнею землі.

ЯКЩО ПІД ЧАС ОБСТРІЛУ ВИ ЗНАХОДИТЕСЬ В ТРАНСПОРТІ.

Якщо ви у маршрутному таксі, трамваї, тролейбусі, автомобілі – вимагайте НЕГАЙНОЇ зупинки транспорту, відбіжить від дороги в протилежному напряму від багатоповерхівок та промислових об’єктів і залягте на землю. Озирниться і очима знайдіть більш надійне укриття неподалік.

ЯКЩО ОБСТРІЛ ЗАСТАВ ВАС В БУДІВЛІ.

Негайно зійдіть в підвал, або, за відсутністю підвалу, або він зачинений, зайдіть до сусідів на першому поверсі. Чим нижче спуститесь, тим безпечніше. Якщо обстріл застав вас у будинку зненацька і не лишилося часу зреагувати, швидко йдіть у кімнату, віддалену від напряму, звідки ведеться обстріл. Лежачи або сидячи, притуліться до несучої стіни, не стійте напроти. Найчастіше осколки потрапляють у приміщення через вікна. Подбайте завчасно щоб заклеїти скло вікон скотчем або забарикадуйте шафами, це врятує вас від уламків скла. Пластикові вікна треба прикрити щільно, але не закривати ручку наглухо, підсуньте до вікна пластикову ємність з водою, це надасть змогу зберегти скло під час розкриття вікна через дію ударної хвилі. Необхідно завчасно забарикадувати вікна мішками з піском, важкими меблями, речами. У приватних будинках можна використовувати льох, але його може завалити. Тому заздалегідь залишите у будинку на видному місці інформацію про ваше місцезнаходження під час обстрілів і розташування льоха. У підвал необхідно взяти телефони, запас води та документи.

ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ ОБСТРІЛУ.

Зачекайте приблизно 10 хв. Обережно підніміться, уважно огляньте місцевість навколо себе, пересувайтесь не кваплячись та уважно оглядайте маршрут руху, ноги ставте на вільну від уламків поверхню. НЕ ПІДНІМАЙТЕ з землі жодних незнайомих вам предметів! Бойові елементи зазвичай розриваються під час падіння, але можуть вибухнути й пізніше, у руках – від найменшого руху або дотику!