• 04.05.2024

Грудне вигодовування в умовах війни

Чер 13, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України про грудне вигодовування в умовах війни

? Дослідження показують, що немовлята та діти є найбільш вразливими під час надзвичайних ситуацій ?

? Майже 95% смертей немовлят і дітей у надзвичайних ситуаціях є результатом діареї через забруднену воду та антисанітарію.

? Харчування дитячими сумішами пов’язують зі збільшенням частоти захворювань і смертності немовлят, адже вони також можуть бути забруднені, а для стерилізації сумішей, пляшечок і сосок потрібна чиста вода. Відсутність електроенергії може ускладнити збереження цієї формули.

❗ Грудне вигодовування рятує життя! Молоко матері завжди чисте і доступне навіть у найважчих обставинах. Воно містить антитіла, що борються з інфекціями, зокрема з діареєю та ГРВІ, що є поширеними серед немовлят у надзвичайних ситуаціях.

✅ Грудне молоко забезпечує немовлят ідеальним харчуванням. Воно містить необхідну кількість вітамінів і мінералів, що є важливими для нормального росту.

✅ При грудному вигодовуванні вивільняються гормони, що знижують стрес і тривожність як у немовлят, так і в матерів.

Жінки, які годують груддю, можуть зігріти своїх дітей, щоб запобігти переохолодженню.

✅ Найбезпечніша їжа в надзвичайних ситуаціях – власне молоко матері. Донорське жіноче молоко – наступний найкращий варіант. В екстрених випадках грудне вигодовування залишається найбезпечнішим, воно є надійним джерелом їжі для дітей мінімум до шести місяців. Грудне молоко завжди має правильну температуру, не вимагає підготовки та доступне навіть у місцях з обмеженим доступом до чистої води та належної гігієни.

Тому закликаємо матерів не боятися та обов’язково годувати дітей грудьми, навіть в екстрених випадках!

557 Переглядів